Ben je gek op lezen en heb je vrijwel altijd een boek bij de hand? Volgens een nieuwe studie blijk je dan een stuk aardiger te zijn. Wij vertellen je er gauw meer over.

Freedom of the open road.

Sociaal aanvaardbaar handelen

De studie, van Kingston University in Londen, onderzocht mensen over welke vorm van media hun voorkeur had: boeken, televisie of toneelstukken. Ze werden vervolgens getoetst op interpersoonlijke vaardigheden, met inbegrip van hoeveel rekening ze hielden met andermans gevoelens en of ze geneigd waren om anderen te helpen. Degenen die boeken kozen als hun favoriete bron van media hadden meer kans om op een sociaal aanvaardbare manier te handelen in vergelijking met degenen die de voorkeur hadden om televisie kijken. Televisie kijkers werden beschouwd als minder vriendelijk, minder openhartig en hadden minder begrip voor de meningen van anderen.

Soorten literatuur

De studie ging zelfs een stap verder, door te bepalen welke soorten literatuur de grootste invloed op de emotionele intelligentie van een boekliefhebber had. Houd je van fictie boeken? Dan blijk je meer geneigd te zijn naar positief sociaal gedrag. Ben je dol op stomende romans? Dan ben je waarschijnlijk meer empathisch. Hou je van humoristische boeken? Dan kun je waarschijnlijk beter overweg met anderen. Nu is het aan jou om te kijken onder welke categorie jij valt.