We kennen het allemaal of hebben het allemaal vast wel eens een keer meegemaakt: een winterdipje. Het kan ó zo vervelend zijn, vooral omdat je jezelf enorm nutteloos kan voelen. Niet alleen mentaal, maar ook fysiek merk je dat je niet helemaal lekker in je vel zit. Je haar wordt futloos en je merkt dat je gezicht de onnodige oneffenheden begint te vertonen. Het heeft bij een winterdip je vooral te maken met zonlicht. Als het zonlicht afneemt, gaat je lichaam automatisch over op een trager ritme. Zodra het meestal weer lente wordt verdwijnt de winterdip. Geen zorgen ik heb voor jullie wat tips waardoor je jezelf binnen no-time weer het zonnetje in huis voelt!

winterdepressie-fem-fem

Breng tijd door in de buitenlucht

Je denkt waarschijnlijk dat dit een grote grap is maar nee, het schijnt echt te helpen! Het liefst zo vroeg mogelijk in het eerste daglicht. Waarom? Het licht in de ochtend bevat relatief veel blauw. Blauw remt de productie van melatonine (hormoon wat je slaperig maakt). Hierdoor wordt je wakkerder en vermindert het je winterdip.

Energielamp op je slaapkamer

Geen zin om naar buiten te lopen? Daar kunnen we ons iets bij voorstellen.. Wat dan ook een goede vervanger is om een energielamp in je kamer neer te zetten. Tijdens de donkerste dagen kun je deze naast je zetten, op het nachtkastje of op je bureau. Het sterke blauwe licht bootst het daglicht effectief na, waardoor je winterdepressie weg blijft.

Vergeet je vitamine niet te slikken

Het klinkt cliché, maar het slikken van vitamines helpt wel degelijk. Welke je moet slikken om een beetje energievol te ogen? Kies dan voor multivitamines en slik veel vitamine D (je eigen zon in een potje)

Schrijf elke dag drie dingen op waarvoor jij dankbaar bent in het leven

Als je even niet lekker in je vet zit, ga je al snel de zielenpoot uithangen. Bedenk wel dat je je waarschijnlijk zo voelt omdat het koud en nat buiten is. Je hebt daarnaast zoveel dingen om wel dankbaar voor te zijn, zoals vrienden en familie. Het is belangrijk dat je die even net wat meer mag waarderen om je beter te voelen. Schrijf drie puntjes op waar jij blij van wordt en wat voor jou een positieve swing brengt aan je leven.

Knuffel een hond

Ha, ja het is algemeen bekend dat het knuffelen met een hond je binnen een paar seconden weer helemaal happy maakt. Zij geven een bepaalde vibe af waardoor je je wel gelukkig moet voelen! Geen hond in de buurt om vast te pakken? Het opzoeken van hondenfilmpjes werkt daarentegen ook mega goed, dus knal even je internetbrowser open en zoek de leukste en vrolijkste filmpjes.

Eet regelmatig, gevarieerd en gezond

In de herfst en de winter staan er andere voedingsmiddelen op het menu dan in de lente en zomer. We hebben in de donkere maanden ook behoefte aan wat steviger voedsel. Wat heel belangrijk is in de winter is om ’s ochtends niet te vergeten om te ontbijten. Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag en het beïnvloed je mood heel erg. Probeer ook niet te veel dranken te nemen die caffeïne bevatten zoals koffie en cola: ze werken inderdaad opwekkend, maar het effect is meestal maar van korte duur.

Lach veel

De laatste is misschien wel een van de belangrijkste van allemaal. Om lekker in je vel te willen zitten, moet je er ook wel wat voor doen. Probeer te genieten van het leven en onder mensen te zijn die jou een goed gevoel geven. Dat is meestal al het halve werk. En lach, zoveel als je kan.. Lachen maakt een bepaalde stof aan die jouw gelukshormoon een boost geeft. En geloof ons, dat is net wat je nodig hebt in deze donkere en koude dagen!

Lees ook: winterdip op het werk? Zo ga je ermee om