Om je heen hoor je mensen vaak klagen over hun baan, die iets te strenge baas of een te hoge werkdruk. Dit zijn dan ook vaak de redenen waarom mensen ervoor kiezen om eigen baas te worden. Het klinkt allemaal heel gemakkelijk. Je zegt je baan op en gaat iets doen waar je oprecht gelukkig van wordt. Toch is er een keerzijde: je begint echt bij 0, niks, het begin. Daarnaast is er in deze tijd veel concurrentie, hoe krijg je een goedlopend bedrijf op de markt? Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden voordat je eigen baas kunt worden en hierbij helpen wij jou graag een handje.

Eigen baas FEM FEM

Ken je bedrijf door en door

Een van de lastigste dingen van eigen baas zijn is ook je iedere keuze zelf moet maken. Dit kan gaan om hele leuke keuzes zoals het kiezen met welk bedrijf je het liefst samenwerkt, maar het kan ook gaan om minder leuke onderwerpen. Het kan namelijk voorkomen dat jij heel veel tijd en energie stopt in een bepaald onderdeel, maar na een tijdje kom je erachter dat dit helemaal niet aanslaat bij jouw publiek. Hoe lastig het ook is en hoeveel tijd en liefde je eraan hebt besteed moet je er soms voor kiezen om hiermee te stoppen.

De belangrijkste tip hierbij is dan ook: zorg ervoor dat je je eigen bedrijf door en door kent. Dit zorgt ervoor dat het bijna niet fout kan gaan.

Vat het niet te persoonlijk op

Jouw eigen bedrijf, die je (hopelijk) vanaf het begin naar de top hebt gebracht. Je bent hier 24/7 mee bezig en daarom komt het vaak voor dat het nog meer werk oplevert dan je vorige baan. Het bedrijf is een beetje je baby geworden waardoor je soms té veel nadenkt over je stappen en het erg persoonlijk opvat. Natuurlijk is het belangrijk dat je een eigen bedrijf serieus neemt en er helemaal voor gaat, maar zorg er wel voor dat het werk blijft en niet je hele leven beïnvloed.

Het gaat niet om geld

Het gaat niet om geld? Ik moet toch geld binnen krijgen? Natuurlijk wil je geld verdienen, maar in eerste instantie gaat het vooral om content creëren. Zorg ervoor dat je iets maakt wat jouw publiek interesseert. Geld is hier dus niet het belangrijkste, maar een publiek die jouw content leuk vind wel. Ga daarom niet meteen aan de slag met de duurste apparatuur, maar houdt het klein. Het geld stroomt vanzelf wel binnen als je het echt goed doet.

Blijf verbeteren

Om een bedrijf te hebben die steeds blijft verbeteren is het ook van belang dat jijzelf blijft leren en verbeteren. Het is jouw bedrijf en daarom moet je op de hoogte blijven van alle trends en ontwikkelingen in het vakgebied. Ook kan het zeker geen kwaad om hier en daar wat cursussen te volgen en te spreken met andere vrouwen die ook hun eigen onderneming zijn gestart. Wees niet bang om te vragen, hier leer je juist van. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om jezelf in te lezen, met boeken van powervrouwen to be.

Welk soort baas ben jij?

Er zijn vele soorten bazen, die jij misschien allemaal al een keer hebt meegemaakt in het werkveld. Denk eens terug aan een baas met wie jij het altijd goed kon vinden. Hoe stelde diegene zich op en was hij open of juist gesloten? Wees zelf ook zo’n baas en misschien zelfs nog een tikkeltje beter. Respecteer je medewerkers en geef ze altijd het gevoel dat ze iets juist wel kunnen. Wees niet bazig, maar wel de baas.

Lees ook:

Motivation Monday: zo verloopt jouw werkweek zo productief mogelijk.