Selflove, selfcare, zelfliefde; van jezelf houden en voor jezelf zorgen. Je hoort het steeds meer om je heen, maar hoe makkelijk is het om dit te bereiken? Voor veel blijft het houden van jezelf een lastige klus. We piekeren vaak, vergroten de dingen die we fout doen of veroordelen onszelf te snel op dingen. Dit zit nou eenmaal in ons karakter. Hierdoor is het belangrijk dat we soms even stilstaan bij zelfliefde en onszelf vaker een hart onder de riem steken. Gewoon, omdat we het waard zijn. We zijn namelijk vaak aardiger voor de mensen om ons heen dan voor onszelf.

Toewijding naar jezelf

Je kent het gevoel vast wel; wanneer je net je bed hebt verschoond, je heerlijk fris uit de douche komt en dingen zijn afgetekend op je to-do lijstje kun jij gerust naar bed gaan. Zo heb je een goed gevoel over jezelf. Het is je namelijk gelukt om dingen voor elkaar te krijgen. Dit kunnen hele kleine dingetjes zijn, die een grote impact hebben op hoe jij je voelt. Wanneer je in een cirkel komt van dingen nét niet doen of niet afmaken, kan dit voor onrust in je hoofd zorgen. Hierdoor krijg je onbewust het gevoel dat je ergens in faalt en het niet helemaal lukt zoals je wilt. Dit is nergens voor nodig, maar gebeurt toch. Daardoor krijg je een negatief onderbuik gevoel wat ervoor kan zorgen dat je jezelf meer veroordeelt. Ga daarom fijn op tijd naar bed, krijg genoeg slaap en zorg dat je een realistische to-do list hebt op een dag. Zorg voor een routine die werkt voor jou.

Complimenten noteren

Het klinkt wat gek; het bijhouden van complimenten in een dagboek. Toch zal je dit na verloop van tijd heel veel positiviteit opleveren. Schrijf elk complimentje dat je krijgt, van wie dan ook, op in een dagboek en lees dit na een tijd terug. Je zult zien dat je heel veel complimenten bent vergeten die je nu weer terugleest. Hoe vaker je deze leest, hoe meer je er zelf in zult geloven.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Self-love club (@selfloveclubblog) op

Moodboard

Wat is er meer ontspannen dan heerlijk knippen en plakken? Vooral als je er een doel aan overhoudt. Pak alle tijdschriften die je in bereik hebt en haal hier alles uit dat jou inspireert of hoe jij wilt dat je leven er later uitziet. Wanneer je een doel, of meerdere doelen, voor ogen hebt zul je hier geluk uithalen wanneer één van deze uitkomt. Dit voelt goed omdat je hier zelf voor hebt gewerkt.

Blijf niet te lang hangen in fouten

We snappen dat fouten maken niet fijn voelt en we dit ook zo min mogelijk willen doen, ook al kunnen fouten ons heel erg helpen in het leven. Wanneer je een fout hebt gemaakt, of dit nou op je werk is of iets persoonlijks, heb je vaak de neiging om hier erg in te blijven hangen. We straffen onszelf door er erg lang over na te denken en te realiseren ‘hoe heb ik dat kunnen doen?’. Dit geeft ons een negatief gevoel van binnen, omdat we onszelf beoordelen. Probeer na het maken van een fout deze achter je te laten. Je hebt er van geleerd en je gaat verder. Het leven staat immers niet stil.

Omring jezelf met gezonde relaties

Je hebt het misschien niet door maar alle relaties die je in je leven hebt zijn van belang voor hoe jij je over jezelf voelt. Je vrienden, je omgeving of je partner hebben allemaal invloed op jouw zelfliefde. Wanneer jij op hen kunt bouwen, volledig jezelf kunt zijn en jij je nooit veroordeelt voelt, dan krijg jij gemakkelijker vertrouwen in jezelf. Zo ben je een stuk zelfverzekerder dan wanneer jij jezelf omringt met mensen die je onbewust naar beneden halen.