Je denkt misschien: wat kan er nou moeilijk zijn aan het maken van een kaasplankje? Nou, heel veel! Er zijn zoveel verschillende soorten kaas, crackers en andere lekkernijen dat je er spontaan keuzestress van krijgt. Hoe maak je nou de ideale kaasplank? Wij hebben dé tips voor jou!

Kaas FEM FEM 39538ce1e31df774afbbc54fa4e4b2c4

Kies 4 tot 5 verschillende kazen

Zonder variatie in kazen kan je natuurlijk geen echt kaasplankje maken. Let echter wel op dat je niet te veel variatie hebt! Je wil je gasten de keuzestress die jij bij de kaasboer had, besparen. Maak het ze niet te moeilijk door 10 verschillende kazen te serveren, maar maak een keuze tussen de aller lekkerste. Zo heb je van elke soort ook genoeg om iedereen te laten proeven!

Maak de juiste mix van smaken

Voor de perfecte smakenmix kies je een kaas uit alle 5 Franse kaasfamilies: geitenkaas, harde/halfharde kaas, witschimmelkaas, blauwe kaas en roodschimmelkaas. Op die manier is er een juiste balans tussen harde en zachte kazen en sterke en subtiele smaken.

Haal het uit de koelkast

Zorg dat je de kazen een halfuurtje van tevoren uit de koelkast haalt. De kaas is dan niet te koud bij het serveren. Langer dan een halfuur van te voren is echter geen goed idee omdat de kaas dan al snel zweterig en minder ferm wordt. Vooral in de winter wanneer de verwarming lekker hoog staat, is een halfuurtje echt de max!

Serveer witte wijn

Bij een kaasplank wordt over het algemeen witte wijn aangeraden. Bijna alle soorten rode wijn overstemmen namelijk de kaasaroma’s. Geitenkaas komt bijvoorbeeld goed tot zijn recht bij een glaasje sauvignon-blanc en pittige kazen bij chardonnay. Ga je toch liever voor de rode wijn? Dan wordt een lichte rode wijn aangeraden zoals een rode Loire-wijn of een beaujolais.

Vergeet niet iets zoets

Als afwisseling van de hartige kaasjes en crackers heb je wat zoetigheid nodig. Klassieke opties zijn druiven en een schaaltje vijgenjam. Bij de kaasboer zijn naast de heerlijke kazen nog zoete lekkernijen te vinden voor jouw perfecte kaasplankje!

Op de juiste manier aansnijden

Volgens de Franse kaasliefhebbers is het aansnijden van de kazen van groot belang voor het kaasplankje. Het is de bedoeling dat elk stukje kaas de juiste kaas/korstverhouding heeft. Zo heeft elke gast een even lekker stukje kaas!


Zin in nog meer heerlijke kaasrecepten? Check hier de 5 lekkerste kaasfondues om zelf te maken!