We maken ons hier allemaal wel eens schuldig aan. We komen thuis na een drukke dag en we gaan direct door naar de sportschool om vervolgens te gaan sporten zonder dat we onze make-up eraf hebben gehaald. Nou weten we allemaal best dat het beter is om ons gezicht voor het sporten schoon te maken, maar het sporten met make-up op is een stuk slechter voor onze huid dan we dachten.

Poriën
Photo by Charlotte Karlsen

Veel vrouwen kiezen er bewust voor om te gaan sporten met make-up op, misschien voel je je daardoor net wat zekerder of had je even geen zin om het eraf te halen. Of dit nou met een compleet opgemaakt gezicht is of alleen een beetje concealer en blush: een ding is zeker, je huid is er niet blij mee. Wanneer jij er voor kiest om te gaan sporten met een laag make-up op, dan zorg je ervoor dat deze onzuiverheden nergens naartoe kunnen en dit heeft gevolgen voor je huid. 

Poriën

Omdat je tijdens het sporten gaat zweten, gaan je poriën openstaan, en door het zweten worden afvalstoffen makkelijker afgevoerd. Het zweten zorgt er ook voor dat het talg uit je poriën verdwijnt. Wanneer je make-up draagt tijdens je workout komt er nog meer vuil in je poriën waardoor je poriën juist verstopt raken. Het gevolg daarvan is dat je sneller puistjes krijgt en er kunnen jeukende bultjes op je huid ontstaan, ook dat lijkt ons niet de bedoeling!

Zorg er niet alleen vóór, maar ook na het sporten voor dat je je gezicht goed schoonmaakt, anders raken je poriën alsnog verstopt met zweet en huidoliën. Net als bij het erop laten zitten van make-up, stimuleert dit de groei van bacteriën. Door je gezicht na het reinigen met koud water af te spoelen zorg je ervoor dat de poriën zich weer sluiten en zo kan er minder makkelijk vuil in komen.

Kun je toch niet zonder?

Als je je toch fijner voelt om te sporten mét make-up, zorg er dan voor dat je lichte producten op je gezicht smeert. Deze producten zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten en zullen je poriën minder snel verstoppen dan een vloeibare foundation.

Lees ook: Foutjes die we maken bij het reinigen van ons gezicht