We vinden het allemaal heerlijk om onder een lekkere warme douche te staan en de meeste van ons doen dit eigenlijk iedere dag. De een houdt meer van douchen in de ochtend terwijl de ander het heerlijk vind om dat te doen voor het slapen gaan. Maar hoe vaak is het nou eigenlijk écht nodig?

Douchen
Uit de film Easy A

We douchen vooral omdat we het fijn vinden om ons schoon te voelen. Ook na een dag vol stress is het heerlijk om je spieren te ontspannen onder stralen van warm water. Wist je dat het helemaal niet nodig is om dagelijks te douchen?

Vroeger

Vroeger was het heel normaal dat mensen maar 1 keer per week onder de douche sprongen. Wanneer iemand ons nu zou vertellen dat hij of zij maar één keer per week doucht, dan vinden we dat eigenlijk een beetje vies.

Elke dag douchen

Wij Nederlanders zijn dol op douchen en doen dat vrijwel elke dag. hier zit helaas wel een nadeel aan. Lang, warm en vooral vaak onder de douche te staan heeft een negatieve invloed op de vetbarrière op onze huid. Door dit elke dag te doen zorg je ervoor dat je huid sneller uitdroogt en dat zorgt weer voor irritaties. Het gevolg daarvan is dat je scheurtjes in je huid kunt krijgen waar infecties zich makkelijker kunnen nestelen. Door vaak te douchen was je ook nog eens de goede bacteriën weg.

Hoe vaak dan wel?

Helaas ligt het aantal keren per week dat goed voor ons is een stuk lager dan 7 keer in de week. Volgens Dokter Larson is één of twee keer per week namelijk al genoeg. We douchen zo vaak zodat we ons schoner voelen, maar eigenlijk zorgen we er zo juist voor dat we sneller ziek worden.

Mocht jij de uitdaging aangaan en proberen om 1 á 2 keer per week te douchen, dan kun je het volgende doen: Was vaak je handen en je kleding, en sla je oksels, geslachtsdelen en voeten vooral niet over. Ruikt jouw zweet vaak niet zo lekker? Let er dan eens goed op of je wel genoeg water drinkt. Wanneer je genoeg drinkt produceert je lichaam zweet dat minder ruikt.