Altijd wil je een koekje bij de koffie en na de lunch heb je altijd nog zin in iets zoets. Waar komt die zoete trek toch vandaan en waarom heb je altijd zin in suiker? Dit kan wel eens de onverwachtse reden achter je zoete trek zijn.

Bron: Matilda film
Bron: Matilda film

Wat is zoete trek?

Zoete trek ontstaat meestal als je een dipje in je bloedsuikerspiegel hebt. Hierdoor ga je snakken naar suiker. Je eet vervolgens 3 koekjes en je bloedsuikerspiegel schiet gelijk weer omhoog. Hierna kom je weer in een dipje terecht, en zo gaat het maar door..

Waarom heb je vaak zin in zoet eten?

Als je zin hebt in zoet vraagt je lichaam eigenlijk gewoon om suikers. Je lichaam heeft glucose nodig omdat het daar energie uithaalt. Als je hebt gegeten kan het zo zijn dat je maag wel vol zit, maar je cellen hebben op dit moment nog geen energie gekregen. Meteen na het eten is je bloedsuikerspiegel dus nog laag. Daarom zal het nog steeds vragen om snelle energie in de vorm van suiker.

Vermoeidheid

Dat je vaak snakt naar suiker kan meerdere redenen hebben. Je hormonen kunnen uit balans zijn of het zijn simpelweg gewoonten die je jezelf hebt aangeleerd. Als je áltijd een koekje bij de koffie eet, dan voelt het onwennig als je dit niet doet omdat je lichaam hierop rekent. Tóch is er nog een factor die een grote rol speelt in jouw zoete trek. Vermoeidheid is vaak de oorzaak van zoete trek. Goed slapen is super belangrijk en laat je lichaam aangeven wanneer je vol zit en wanneer je eten nodig hebt. Als je slecht slaapt is de kans veel groter dat je naar zoetigheid grijpt. Uit dit onderzoek blijkt ook nog eens dat slechte slaapkwaliteit samenhangt met een toegenomen kans op obesitas en diabetes. Pssst, dit zijn tips om goed te slapen.

Lees ook: 8x dingen die niet zo leuk zijn aan samen slapen