Natuurlijk willen we onze huid goed beschermen in de zomer, maar we willen ook een mooie tan. Nu lijkt het zo alsof we nauwelijks bruin worden wanneer we een zonnebrand met hoge factor gebruiken. Maar is dat eigenlijk wel zo? Kan je nog bruin worden als je factor 50 gebruikt?

bruin worden als je factor 50 gebruikt

Wat is SPF?

SPF is een afkorting voor Sun Protection Factor, en in Nederland zien we deze vaak als “factor” aangegeven op de verpakking van zonnebrandcrème. SPF is een beschermingsfactor die je huid beschermt tegen schadelijke UV-stralingen van de zon. De SPF geeft aan hoe lang je in de zon kunt zitten voordat je verbrandt. Let wel op dat dit niet alleen maar afhangt van de factor – ook de hoeveelheid die je smeert en je huidtype is bepalend.

Is een hogere SPF beter?

Eigenlijk is het verschil tussen zonnebrandcrèmes boven de factor 15 erg klein. Zo biedt SPF 93,3% bescherming, SPF30 biedt 96,6% bescherming en SPF50 biedt 98% bescherming. Een zonnebrand die 100% bescherming biedt bestaat niet. Hoe hoger de SPF, hoe langer je dus in de zon kunt zitten voordat je verbrandt.

Kan je nog bruin worden als je een zonnebrand met SPF50 gebruikt?

Hier kunnen we heel kort over zijn: ja. Je kunt zeker nog bruin worden als je met factor 50 smeert. De factor zegt namelijk iets over de hoeveelheid straling die je huid bereikt. Je huid zal zelfs langer bruin blijven omdat hij niet verbrandt!

Smeren, smeren, smeren

Daarnaast is het belangrijk om genoeg te blijven smeren. Zweet je veel of ben je in het water geweest? Dan moet je altijd opnieuw smeren. Zelfs als je een “waterproof” zonnebrand gebruikt. Zorg er ook voor dat je niet te weinig zonnebrand gebruikt. Over het algemeen smeren mensen slordig en te weinig. Don’t be like them! Je hebt ongeveer twee milligram per vierkante centimeter huid nodig. Dit zal aanvoelen als wat veel, maar dit is dus echt nodig.

Lees ook: Dit is waarom je minerale zonnebrand zou moeten gebruiken