Hoewel zonnebrand eigenlijk een deel zou moeten zijn van je skin care routine en je het dus elke dag moet gebruiken, is het vooral in de lente- en zomermaanden cruciaal. Waarschijnlijk ben je gewend te smeren met een chemische zonnebrand, maar een minerale zou veel beter zijn! We vertellen je alle ins and outs van minerale zonnebrand en de voordelen!

Instagram @sarasampaio
Instagram @sarasampaio

Wat is minerale zonnebrand?

We horen je denken: wat is minerale zonnebrand dan precies? Deze zonnebrand is gemaakt van natuurlijke producten en zijn vrij van de stoffen oxybenzone en octinoxate. Deze chemische filters zitten, zoals de naam al aangeeft, in chemische zonnebrand en absorberen de UV-straling. Minerale zonnebrand daarentegen bevat natuurlijke filters die op je huid blijven liggen en zo de UV-straling weerkaatsen. Dit heeft verschillende voordelen die we zullen benoemen!

1. Je bent beschermd tegen alle soorten UV-straling

Waar chemische zonnebrand alleen maar tegen UVB-straling beschermd, zorgt een minerale zonnebrand met zink oxide en titanium oxide dat je veilig bent tegen UVB én UVA staling. We zullen je niet overspoelen met de wetenschap achter de verschillende soorten, maar hebben een handig ezelsbruggetje voor je. UVB-stralen zorgen voor Burning (verbranden) en UVA-stralen voor Aging (verouderen). Dus, om je jonge huid te beschermen tegen rimpels en zonnevlekken – smeren met die minerale zonnebrand!

2. Je hebt minder kans op huidirritatie

Heb je een gevoelige huid of krijg je snel bultjes van zonnebrand? Minerale zonnebrand is dé oplossing voor jou. Omdat deze zonnebrand op je huid blijft liggen en dus niet in je huid trekt zoals bij chemische zonnebrand, heb je minder snel last van huidirritaties!

minerale zonnebrand fem fem
@pinterest

3. Je bent gelijk beschermd na het insmeren

Omdat chemische zonnebrand moet intrekken in je huid, duurt het ongeveer 20 tot 30 minuten voordat het begint te werken. Eigenlijk moet je gedurende die tijd dus uit de zon blijven, anders heb je alsnog risico op verbranden. Vet onhandig natuurlijk, maar ook daar komt chemische zonnebrand to the rescue. Deze vormt namelijk gelijk een weerkaatsend laagje vanaf het moment dat je hem aanbrengt.

4. Je kunt de zonnebrand over je make-up aanbrengen

Our prayers have been heard: minerale zonnebrand in poedervorm kan aangebracht worden over je make-up! Je hoeft dus niet meer foundation-free door het leven op warme dagen (tenzij je dat wilt natuurlijk). Zo wordt het eindelijk wél haalbaar om na 2 tot 4 uur je gezicht opnieuw in te smeren.

5. Je krijgt geen witte waas

De grootste reden dat mensen een chemische zonnebrand gebruiken, is omdat deze makkelijker transparant gemaakt kan worden en dus geen witte waas achterlaat. Je doel is tenslotte om bruiner te worden in de zon, niet witter! Gelukkig is de technologie inmiddels zo ver dat minerale zonnebrand ook geen witte waas achterlaat. Je hebt zelfs veel soorten met een tintje, zodat je hem kunt gebruiken als foundation (dus toch nog foundation-free door het leven).

@pinterest
@pinterest

6. Je hebt minder kans op acne

Het is natuurlijk logisch dat je huid gaat reageren als je er een vettige creme op smeert. Vooral chemische formules die in je huid trekken, kunnen snel je poriën verstoppen en zo dus voor puistjes en acne zorgen. Je hebt een speciaal type minerale zonnebrand die deze verstopping van poriën voorkomt. Zoek voor het woord ‘non-comedogenic’ op de verpakking!

7. Je vervuilt de zee niet tijdens het zwemmen

De filters die in chemische zonnebrand zitten zijn erg vervuilend voor het milieu – en de zee in het bijzonder. Een enorme hoeveelheid van ons zonnebrand komt namelijk in de oceaan terecht en kan een troebel laagje over het zeewater leggen. Het is zelfs zo erg dat in Hawaï de twee bovengenoemde chemische filters zijn verboden. Dus koop een minerale zonnebrand en go save the reef!

Lees ook: Kleurtje pakken? Deze zonnebrand past het beste bij jouw huidtype