Je vagina is misschien het meest intieme deel aan je lichaam. Voor de meeste mensen geldt hetzelfde. Omdat jij het vaakst je eigen vagina ziet is het kan het zijn dat je iets ziet aan je vagina wat je raar vindt. Gelukkig zijn wij er om al zorgen uit je hoofd te praten. You’re vagina is fine!

zorgen vagina FEM FEM

Naast het feit dat je vagina het meest intieme deel van je lichaam is, is het ook het deel van je lichaam waar vaak over geoordeeld wordt. Enough is enough, over deze dingen hoef jij je geen zorgen te maken.

1. Je vagina ruikt

Soms zie je wel eens in reclames dat je de ‘nare’ geurtjes van je vagina zou moeten bestrijden. Nee, je vagina is geen oksel. Alles wat je kan merken aan je vagina gebeurt met een reden. Ook de geur. Jouw persoonlijke geur is ook echt persoonlijk. Dit geldt voor elke vrouw en is niks waar jij je zorgen om hoeft te maken.

Merk je dat de geur van je vagina veranderd? Maak dan een afspraak met je dokter als de ‘nieuwe’ geur lijkt op rottende vis of iets wat over de datum is. Dit kan duiden op een vaginale bacterie of een SOA.

2. Je wordt niet zo nat als je zou willen tijdens seks

Nee girls, dat je niet nat genoeg bent betekend NIET dat er wat mis is met je vagina. Voor dit ‘probleem’ zijn er namelijk genoeg oorzaken. Door de wondere wereld van biologie maakt je vagina vanzelf een soort van glijmiddel aan om alles soepel te laten verlopen tijdens seks. Dat dit niet altijd gebeurt kan komen door anticonceptie, je leeftijd, roken, stress en het feit dat je niet opgewonden genoeg bent.

Sometimes we need a little help, dus zorg dat je altijd voorzien bent van glijmiddel!

3. Je schaamhaar veranderd

Net zoals het haar op je hoofd veranderd, verandert je schaamhaar ook. Het kan zelfs zo zijn dat je schaamhaar veranderd in textuur of zelfs grijs wordt. Ook is het helemaal niet raar als je zelfs schaamhaar uitval hebt. Maak jij je wel zorgen om je schaamhaar? Dan is een bezoekje aan de dokter geen slecht idee. Er is namelijk een kans dat er wat aan de hand is met je hormonen of dat je hypothyreoïdie hebt Hypothyreoïdie zorgt dat je je schildklier zijn werk niet goed kan doen.

4. Je schaamlippen hebben een andere kleur dan de rest van je vulva

Het is volkomen normaal dat je schaamlippen een andere kleur dan je vulva hebben. Verschillende delen van je vulva kunnen een andere kleur hebben, dit komt vaak voor. Je vulva veranderd ook van kleur naarmate je ouder wordt. Allemaal normaal.

5. Je schaamlippen hebben een ‘rare’ vorm

First of all, wat is raar? Je vulva, binnenste- en buitenste schaamlippen kunnen allemaal andere vormen hebben. Hier is niks mis mee. Je binnenste schaamlippen zijn vaak tussen de twee en vijf centimeter lang. Bij sommige vrouwen is dat groter en bij andere kleiner. Sommige binnenste schaamlippen zijn groter dan de buitenste schaamlippen. Hier is niks mis mee.

Wanneer wordt het wel een probleem? Wanneer je pijn ervaart bij alledaagse dingen door je vagina. Wanneer dit het geval is kan je praten over een operatie. Deze operatie wordt niet vaak aanbevolen. Het kan zijn dat je na de operatie last hebt van littekens, pijn tijdens seks, een droge vagina en meer complicaties tijdens een bevalling in de toekomst.

Ja de biologie achter je geslachtsdeel is fascinerend. Weet jij wat er allemaal met je lichaam gebeurt tijdens seks? Wij wel!