Spring jij ook iedere dag onder de douche om je even op te frissen? Dan ben je eigenlijk helemaal niet zo goed bezig. Je mag er dan wel lekker fris van worden, maar het is om andere redenen juist niet zo goed om zó vaak te douchen. Dit is hoe vaak je eigenlijk zou moeten douchen volgens experts.

hoe vaak douchen per week
Bron: Pretty Woman

We houden van douchen

We zijn in Nederland stiekem een beetje verwend geraakt en vinden het heerlijk om te douchen, warm of koud. Gemiddeld stappen Nederlanders namelijk zo’n vijf keer per week onder de douche, maar soms ook veel vaker. Zelfs meerdere keren op één dag gebeurt regelmatig. Bijvoorbeeld een extra keertje als je hebt gesport óf als je het eigenlijk een beetje koud hebt om even lekker op te warmen.

Zo vaak moet je douchen per week

Volgens experts is dit juist helemaal niet goed voor ons! Als je je huid een beetje wil sparen, kun je de douche beter wat vaker vermijden. Tijdens het douchen verstoren we namelijk de hoornlaag van onze huid, hét beschermlaagje voor invloeden van buitenaf. Doordat we onze haartjes wegscheren, shampoo gebruiken en onze huid inzepen raakt deze hoornlaag uit balans. Dit kan vervelende gevolgen hebben.

Een hoornlaag heeft maar liefst vier weken nodig om weer te herstellen. Je snapt zelf dus ook wel dat een dagelijkse douche ervoor zorgt dat je huid hier flink onder lijdt. Maar hoe vaak moeten we dan douchen?

Eén keer per week is meer dan genoeg. Je hoeft je overigens ook niet druk te maken over vervelende geurtjes, want zó erg is dit helemaal niet zolang je gezond leeft én geen marathons rent in kleding waar je niet in kan ademen. Wil je toch liever wel een dagelijkse douche? Hou het dan bij een koude douche zonder zeep te gebruiken.

Lees ook: Dit is wat een maand lang koud douchen met je lichaam doet