Oké, oké het nieuwe jaar is pas net begonnen, maar toch kunnen wij alweer heerlijk fantaseren over de warme zomermaanden met als hoogtepunt: de vakantie. Maar hoeveel daagjes moet je nou echt de huidige sleur verlaten wil je een beetje in totale zen terugkomen?

@zoekarssen
@zoekarssen

Vakantie?

Op vakantie gaan, wie doet het niet graag. Vakantie is voor ons een bezigheid waar we reikhalzend naar uit kunnen kijken. We leven er naartoe en we kijken uit naar het lekkere weer (wat in Nederland met regelmaat ontbreekt). Wat velen van ons niet weten is dat er een minimum aantal dagen nodig is voor totale ontspanning. Echt? Ja echt, onderzoek uit Journal of Happiness Studies wijst uit dat er een bepaalde periode nodig is om in staat van ultieme ontspanning te geraken. *Trommgelgeroffel* Je zou minstens acht dagen nodig hebben om lichamelijk en mentaal helemaal de oude te worden.

Voor het onderzoek werden 58 mensen die op een vakantie van minstens twee weken gingen aan de tand gevoeld. Voor, na en tijdens hun trip kregen deze mensen een aantal vragen. Het ging om vragen als ‘hoe was je stemming vandaag?’ en ‘hoe gespannen voel je je vandaag?’. Uit de resultaten kon worden geconcludeerd dat de gezondheid en het welzijn toeneemt gedurende de eerste vier dagen van vakantie. Een nog grotere stijging ontstond tijdens de vierde en achtste vakantiedag.

De piek van deze toename ligt op de achtste dag. De onderzoekers citeren andere studies die stellen “dat het wat tijd kost om tot rust te komen na een stressvolle werkperiode en te acclimatiseren op vakantie”. De vergelijking wordt getrokken met wanneer je na een lange, stressvolle dag thuiskomt en je nog geen slaap kunt vatten. Je bent nog te ‘druk’ in je hoofd, afschakelen is dus essentieel.

Ontspanning kun je dus niet forceren, het is een proces waar je naartoe dient te werken. Laat je dus vooral niets wijsmaken door mensen die veel Yoga beoefenen en zweren iedere dag ontspannen te zijn. Dat is een bewering die je vanaf nu dus keihard, onderbouwd kunt ontkrachten.

Lees ook: de 7 sekstrends van 2019