Netflixen kunnen we natuurlijk altijd, maar het blijft toch het allerleukste om naar de bioscoop te gaan. Gelukkig zijn er in onze hoofdstad, naast de normale bioscopen, ook enorm gave filmhuizen waar je een film kan kijken. Dit zijn de allergaafste plekken om een film te kijken in hartje Amsterdam.

photography of Cinema
@unsplash

De uitkijk

Deze gave bioscoop zit aan de Prinsengracht in een prachtig historisch pand. Naast dat het een hele leuke plek is om naar toe te gaan, wordt de bioscoop ook nog eens beheerd door studenten. Extra leuk dus.

  • Prinsengracht 452, Amsterdam
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door De Uitkijk (@filmtheaterdeuitkijk) op

Rialto

Het filmhuis Rialto ligt aan de Ceintuurbaan in de Pijp. Dit is een luxe filmhuis, want er zijn drie filmzalen te vinden en als je nog zin hebt in een drankje na de film, is er ook een filmcafé.

  • Ceintuurbaan 338, Amsterdam
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Rialto (@rialto_film) op

De Filmhallen

Haal eerst even een lekker broodje bij de Foodhallen en ga daarna naar de film. Bij de Filmhallen kun je goed terecht als je houdt van een arthouse film, maar ook voor andere films kun je hier met veel plezier naartoe gaan.

  • Hannie Dankbaarpassage 12, Amsterdam
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door FilmHallen Amsterdam (@filmhallen_amsterdam) op

FC Hyena

Filmhuis Hyena is de perfecte plek om een avondje uit te gaan, omdat je hier ook voor aanvang wat kunt eten. Het filmhuis zit namelijk naast restaurant de Goudfazant in Amsterdam-Noord, waar je eerst kan eten voor je film begint. Handig toch?

  • Aambeeldstraat 24, Amsterdam
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door FC Hyena (@fchyena) op

Kriterion

Het filmhuis Kriterion is een gezellige bioscoop om heen te gaan en is inmiddels een begrip geworden van de Roetersstraat. Het ligt vlak bij de Universiteit van Amsterdam en studenten komen hier vaak heen om een drankje te drinken.

  • Roetersstraat 170, Amsterdam
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Filmtheater Kriterion (@kriterionamsterdam) op

Lab 111,

Hier moet je vooral heen gaan als je geen standaard film wil zien. Veel filmfestivals laten in deze bioscoop hun werk zien, waaronder baanbrekende documentaires, animatiefilms en films die niet in een bepaald hokje te plaatsen zijn.

  • Arie Biemondstraat 111, Amsterdam
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door LAB111 (@lab_111) op

Melkweg

Hier kun je veel goede films kijken die over muziek gaan. Op de eerste verdieping in de Melkweg Expo, zijn vaak muziekdocumantaires en muziekfilms te zien.

  • Lijnbaansgracht 234 A, Amsterdam
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Melkweg Amsterdam (@melkwegamsterdam) op

Ketelhuis

In deze bioscoop kiest het personeel elke dag de meest kwalitatieve films uit. In het Ketelhuis zijn ze vooral gespecialiseerd in Nederlandse films en vinden ze kwaliteit van de vertoonde cinema belangrijk.

  • Pazzanistraat 4, Amsterdam
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Westergas (@westergas) op

The Movies

In dit leuke typische filmhuis, gelegen in de Haarlemmerbuurt, is het erg tof om een film te kijken. Mede door zijn uitstraling en de leuke films is dit een prettig filmhuis om heen te gaan. En het leuke is: van donderdag tot en met zondag kun je hier een filmmenu bestellen. Een aanrader dus!

  • Haarlemmerdijk 159- 163, Amsterdam
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door The Movies (@themovies_amsterdam) op

Eye

In dit filmhuis kun je fijn naar de film gaan. Naast dat de zalen groot en super comfortabel zijn, kun je hier, omdat het aan het IJ zit, ook heerlijk een hapje eten en drinken. En als kers op de taart is Eye naast een filmhuis ook nog eens hét filmmuseum van Nederland. Ook leuk om heen te gaan.

  • IJpromenade 1, Amsterdam
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Eye Filmmuseum (@eye_film) op

Lees ook: 5 gezonde dingen die je elke ochtend zou moeten doen