Even een Mac-break op een brakke zondag of tijdens een lange autorit. Heerlijk. Helaas is er afgelopen week een idee opgedoken van enkele CDA-politici, namelijk een leeftijdsgrens op fastfood. Deze politici hebben zich namelijk laten adviseren door het Wetenschappelijk Instituut over het aanpakken van het fastfood probleem..

bron: pinterest.nl
bron: pinterest.nl

Een gezonde generatie

De CDA-denktank laat weten dat de fastfoodketens hun menu’s gezonder moeten maken en gebeurt dit niet, dan wordt de verkoop aan kinderen verboden. De precieze leeftijd wordt niet genoemd maar we denken aan onder de 18 net zoals met alcohol en sigaretten. Dus ja, je leest het goed. Straks mogen McDonald’s, Burger King en KFC misschien geen fastfood meer verkopen aan (jonge) kinderen. Dus we moeten misschien straks wel onze ID laten zien voor een burger ?! Het moet echt niet gekker worden..

De gedachte achter dit idee is dat dit een goede stap is voor een gezondere generatie. “Het gaat erom dat kinderen jong vertrouwd raken met zorg voor zichzelf en een gezonde levensstijl,” staat in het rapport van het Wetenschappelijk Instituut dat afgelopen week uitkwam.

Gaat het niet te ver?

Gaat een leeftijdsgrens voor een lekkere burger niet iets te ver? “Nee. We hebben dringend behoefte aan meer betutteling” laat hoogleraar Katan weten. “Zolang we in een omgeving leven waarin het heel normaal is om frisdrank, snoep en friet te eten, blijven we ongezond eten.”

Maar waarom? “Omdat we het niet kunnen weerstaan. Daar hebben we echt hulp bij nodig. Het was ook nodig bij alcohol en sigaretten dat de overheid ingreep.”

Is dit wel een goede manier?

Of dit een goed idee is betwijfeld Hoogleraar Katan. “Ik zou zelf beginnen met het verbieden van fastfoodreclames, voor kinderen. Ook online. En de prijs van ongezond eten, zoals frisdrank en sap omhoog te gooien.”

Hoe zou jij het vinden als er een leeftijdsgrens komt op een lekkere fastfood maaltijd?

Lees ook: Zo maak je zelf de beroemde Animal Fries van de IN-N-OUT