Soms is het lastig om de hele dag gefocust te blijven. Zeker wanneer je te maken hebt met een hoop afleiding. Wanneer je al de hele dag naar je beeldscherm aan het staren bent, is de verleiding vaak groot om verschillende social media kanalen af te struinen. Dat maakt het natuurlijk niet makkelijk om gefocust te blijven. Met deze 20-20 regel zul jij beter gefocust blijven.

You should have the proposal in the email now

Hoe werkt de 20-20 regel?

Tegenwoordig zitten we met onze ogen vastgekluisterd aan het beeldscherm van onze laptop of telefoon. Dit kan soms erg vermoeiend zijn. Gelukkig is daar een handig trucje voor. De 20-20 regel werkt namelijk als volgt. Neem iedere 20 minuten een pauze van 20 seconden door je ogen op iets anders te richten. Zie dit als het resetten van je ogen en het bijstellen van je hersenen. Als je weet dat je ogen gauw de nodige rust krijgen, zul je eerder voor 20 minuten gefocust blijven. Zodra deze 20 minuten voorbij zijn, focus jij je ogen op een fijne afleiding. Misschien door andere mensen te bestuderen als je in een koffiezaakje zit of mooie ingelijste quotes aan de muur te bekijken. Daarbij willen we je ook als tip meegeven om meer te knipperen tijdens deze pauzes. Het blijkt namelijk dat we minder knipperen als we gefocust aan het werk zijn. Door vaker te knipperen, worden je ogen weer vochtig gemaakt en verfrist en dit houd je scherp en alert.

Even weg van je bureau

Vermoeide ogen zijn niet je enige zorg. Het schijnt namelijk ook niet goed te zijn om de hele dag op je stoel te zitten, zeker niet voor je rug. Het is belangrijk om af en toe even op te staan, jezelf uit te rekken en je beeldscherm te verlaten. Dit zorgt er ook voor dat je met meer energie naar je bureau terugkeert. Het aanpassen van de helderheid van je scherm, de lettergrootte en het contrast kunnen ook bijdragen aan het bestrijden van vermoeidheid en vermoeide ogen. Je zult merken dat je uiteindelijk meer gefocust bent en je werk alsnog afkrijgt.

Veel aan het werk? Zo vind jij een goede balans tussen werk en privé.