Het is helemaal niet raar om tijdens je zwangerschap last te hebben van eetbuiten, ook wel pregnancy cravings genoemd. Niet alleen eet je natuurlijk voor twee, ook heeft je lichaam ineens heel veel zin in specifieke gerechten en ingrediënten. Een uur rijden naar die ene lekkere broodjeszaak of de oven aanzetten voor een pizza om 9 uur in de ochtend: je moet er vaak gewoon aan toegeven. Dit zijn de 5 meest herkenbare zwangerschapscravings!

1. Melk

Voor veel zwangere vrouwen zijn de pakken melk niet aan te slepen. Liters melk gaan er wekelijks doorheen wanneer een vrouw pregnancy cravings heeft. Dit extreme verlangen naar zuivel komt bij veel zwangere vrouwen voor. Een megagroot glas melk, een extra plak kaas en een dikke laag boter gaan er dan ook met gemak in!

2. Chips

Een andere bekende craving bestaat uit hele zoute producten zoals chips, nootjes en natuurlijk de zoutjes. Voor je het weet, is de zak paprikachips helemaal leeg en ben je al de zak met borrelnootjes aan het openscheuren. Deze trek in zout kan komen doordat je tijdens je zwangerschap meer bloed aanmaakt, waardoor je mogelijk meer behoefte hebt aan natrium, oftewel zout. Begrijpelijk!

3. Cola

Cola wordt door veel zwangere vrouwen gedronken omdat het schijnt te helpen tegen zwangerschapsmisselijkheid. De koolzuur in de cola zou ervoor zorgen dat de maag geprikkeld wordt en op die manier de spijtvertering helpt. Hierdoor wordt de misselijkheid minder. Een zwangere vrouw mag vanwege de cafeïne in de cola niet teveel glazen op een dag drinken. Drink met mate!

4. Frituur

Alles dat in de frituur kan, voelt als een godsgeschenk voor zwangere vrouwen. Of het nou een bak patat, een kroket of een hele party mix is, als het maar lekker vet is. Een zwangere vrouw zou namelijk extra behoefte hebben aan natuurlijke vetten. Het slikken van visolie zou volgens een theorie deze cravings moeten verminderen. Iemand die het wil uitproberen?

5. Chocola

Vanwege de behoefte aan extra magnesium is chocola een hele grote pregnancy craving. In plaats van op brood gaat de Nutella dan ook via een lepel direct de mond in. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat chocolade zelfs een positieve invloed kan hebben tijdens de zwangerschap. Wel geldt weer de regel: te veel is niet goed. Ook in chocola zit namelijk cafeïne. Het advies is om niet meer dan 30 gram chocolade op een dag te eten. Twee eetlepels Nutella it is!

Benieuwd naar de voor- en nadelen van veganisme tijdens een zwangerschap? Lees het hier!