In een wereld waarin impulsaankopen en verleidelijke aanbiedingen op de loer liggen, is het meer dan belangrijk om te leren omgaan met geld. Een gebrek aan financiële discipline kan tenslotte zorgen voor stress, angst en misschien zelfs onnodige schulden. Echter, omgaan met geld is moeilijker dan dat het lijkt. Gelukkig hebben we een geniale methode zien te vinden op TikTok en wij zijn er fan van. Hiermee bespaar je en weet je als geen ander hoe je om moet gaan met geld.

50-30-20 methode met geld omgaan
Bron: The Wolf of Wall Street

Met deze methode ga je beter om met geld

Geld: een woord dat een enorme impact kan hebben op ons leven, zowel positief als negatief. Het beheren van geld is niet bij iedereen een aangeboren talent, waardoor het bij de ander makkelijk afgaat dan de ander. Dat is niet erg, mits je hier bewust van bent en iets aan gaat doen. Hoe moeilijk het ook is, je moet vroeg of laat goed om kunnen gaan met geld. En laten we niet beginnen over schulden. Onverantwoord geld uitgeven kan leiden tot verschillende schulden. Denk hierbij aan creditcardschulden, leningen of hypotheekachterstanden. Enne, deze schulden kunnen uiteindelijk een grote last worden in je leven.

Gelukkig moet je het wel heel bont maken om hierin terecht te komen, maar dat houdt niet tegen dat het wel een keer tijd is om met geld om te gaan. Op internet staat het met talloze tips, maar deze methode is uiteindelijk de meest effectieve. We kwamen ‘m op TikTok tegen: de 50-20-20 methode. TikTok-gebruiker Maysa vertelt dat ze deze methode gebruikt sinds ze een grote mensenbaan heeft. Enne, wij begrijpen wel waarom ze hier fan van is. Wij leggen je uit wat de 50-30-20 methode is:

50% – needs

Waar de 50 voor staat, is dat je 50% van je inkomen uitgeeft aan dingen die je nodig hebt (needs). Dit houdt dingen in zoals je huur, hypotheek, boodschappen, zorgverzekering en de benzine van je auto. TikTok-gebruiker Maysa heeft hierin ook haar sportschool abonnement meegerekend, maar dat ligt natuurlijk helemaal aan jou of jij dat ook gaat doen.

30% – wants

Je begint het waarschijnlijk te begrijpen, want de 30 staat dan voor 30% van je inkomen. En dat mag je uitgeven aan de dingen die je graag wil (wants). Denk hierbij aan etentjes of drankjes met vrienden, of die ene nieuwe jurk of gave schoenen – terwijl je al een stuk of vijf paar in de kast heb liggen. Kortom: de dingen die je eigenlijk niet nodig hebt, maar wel graag wil hebben of graag wil doen.

20% – save

Tot slot hoort de 20% van je inkomen tot het spaarpotje (save). Dit geld hoor je dan in een apart potje te stoppen, zodat je op deze manier kan sparen voor ‘grote dingen’. Denk hierbij aan een vakantie, een nieuwe telefoon of misschien een auto. Of je houdt het gewoon als spaargeld, voor de latere toekomst. Het ligt helemaal aan jou.

Wij vinden het een geniale methode om met geld om te gaan. Bekijk in de onderstaande TikTok hoe Maysa de methode uitlegt en hoe zij deze toepast. Ga jij dit ook uitproberen? Wij in ieder geval wel!

@mays.kolf

Sidenote dat dit een richtlijn is en dat een andere verdeling ook kan, wat het beste werkt voor jouw situatie! Het gaat er meer om dat je hiermee structuur kan creeren in je inkomsten en uitgaven 💸💸 #volwassenworden #geldsparen

♬ origineel geluid – Maysa de Oliveira