spaargeld

Opgeteld: zoveel spaargeld hebben Nederlanders per leeftijd

Fun & Living01 mrt , 11:00 doorRomy Nouwen
Ben jij benieuwd hoe veel spaargeld Nederlanders gemiddeld hebben per leeftijd? Centraal Bureau van Statistiek zocht het onlangs uit en kwam met nieuwe cijfers naar buiten.
spaargeld
Bron: Pexels

Sparen is belangrijk

We hoeven je waarschijnlijk niet uit te leggen dat geld sparen belangrijk is. Het helpt je namelijk om doelen te bereiken die in eerste instantie onhaalbaar lijken. Door te sparen voor een langere tijd kun je uitgaven doen die je in eerste instantie niet meteen zou kunnen doen. Daarnaast is het prettig om geld achter de hand te houden voor het geval je op financieel gebied tegenslagen krijgt. Dat noemen ze ook wel een buffer! Zodra er dan bijvoorbeeld iets kapot gaat, kun je dat meteen vervangen zonder dat je hier al te veel last van hebt.

Spaargeld per leeftijd

Gemiddeld gezien sparen Nederlanders best een mooi bedrag per maand , maar dat zegt natuurlijk maar weinig. Er zijn namelijk veel factoren die meespelen als het gaat om sparen. Zo kun je het spaarbedrag van iemand van 21 jaar natuurlijk niet vergelijken met het spaargedrag van iemand van 47 jaar. Dat komt doordat je op jongere leeftijd minder inkomen hebt en kosten hebt aan bijvoorbeeld studeren of het afbetalen van een studielening. Op latere leeftijd verdient iemand dan juist weer meer, maar gaan er meer kosten naar bijvoorbeeld een hypotheek, auto of kinderen.
Juist daarom is het interessant om te weten hoe veel spaargeld mensen in dezelfde leeftijdscategorie hebben. Niet dat het een wedstrijdje is natuurlijk. Nog steeds kun je mensen binnen dezelfde leeftijdscategorie niet altijd even goed met elkaar vergelijken. Maak je dan ook geen zorgen als jouw spaargeld niet overeenkomt met hetgeen dat je hieronder in de tabel ziet. Er is op dit gebied namelijk helemaal geen goed of fout!
schermc2adafbeelding 2024 02 17 om 110347 265x300
Bron: Metro Nederland

Gemiddelde of mediaan?

Hierboven zie je dus de bedragen van het gemiddelde én de mediaan. We zullen je even uitleggen hoe je dit het beste kunt interpreteren. Wanneer het gemiddelde berekend wordt, worden daar alle mensen in meegenomen. Dat betekent ook dat er ontzettend veel mensen zijn met relatief veel meer spaargeld. Deze mensen krikken het gemiddelde op, waardoor het gemiddelde niet altijd realistisch is. Daarom wordt er ook een mediaan bij berekend. De mediaan staat eigenlijk voor het midden van een verdeling of verzameling. De helft van de mensen binnen een categorie liggen boven de mediaan, de andere helft eronder. Dat betekent dat de mediaan soms een iets realistischer beeld geeft.