Jullie zijn helemaal in the moment en dan ineens schiet die nieuwe collega door je hoofd. Terwijl je hierdoor misschien gaat twijfelen aan je gevoelens, hoeft dit helemaal niet te betekenen dat jullie relatie niet lekker loopt of dat de seks niet goed is. Wij leggen je uit waarom je over anderen gaat fantaseren tijdens de seks.

fantaseren-seks-femfem

Grotendeels onschuldig

Voor het grootste deel is deze fantasie evolutionair bepaald en dus onschuldig. Je hoeft dus niet gelijk te twijfelen aan je gevoelens voor je partner wanneer je fantaseert over seks met de buurman. Uit een Amerikaans onderzoek van The Normal Bar is gebleken dat 61% van de vrouwen en 90%(!) van de mannen seksueel fantaseert over mensen die ze ontmoeten. 9 van de 10 mannen die je ontmoet fantaseert dus over seks met jou.. Good to know. Maar grotendeels is dit dus onschuldig en komt dit voort uit onze aard. Lust is een essentieel belang van de mens om te overleven. We bereiden ons indirect voor op een scheiding met onze partner en maken dus eigenlijk een back-up plan, zodat we ons kunnen blijven voortplanten.

Laat je fantasieën de vrije loop

Je kent het wel, je wordt wakker en lijkt nog half in je droom te zitten waar je ineens in bed lag bij je collega. Voor de zekerheid kijk je even naast je en voelt je opgelucht als je ziet dat het je vriend is die naast je ligt. Waarom droom je dit? Dit is hetzelfde met dagdromen. Gedachten komen en gaan en hier kun je niets aan doen. Fantaseren zorgt ervoor dat je even ontsnapt aan de realiteit van de dag en hier word je rustig van. Net als dat seks helpt om stress te verminderen. Welke gedachten er dan door onze hoofd schieten, daar hebben we geen controle over. Dingen waar je niet aan ‘mag’ denken, schieten juist door je hoofd. Dit is hetzelfde als het verhaaltje met de roze olifant waar je niet aan mag denken. Het blijkt wel dat het fantaseren over iemand anders tijdens de seks met je partner juist positief kan uitpakken. Het maakt het net even wat spannender en omdat je er al over gefantaseerd hebt, heb je minder de behoefte om het ook echt te doen. Eerder schreven we ook al over seks met je ex: wil je hem terug of mis je alleen zijn aandacht?

Niet helemaal onschuldig

We zeiden al dat het ‘grotendeels’ onschuldig is om te fantaseren over iemand anders tijdens de seks met je partner. Grotendeels, niet helemaal dus. Wanneer je merkt dat dezelfde man wel heel vaak in je gedachten voorbij komt, moet je misschien even gaan nadenken. Het is niet erg dat er af en toe iemand anders door je hoofd schiet, maar wanneer dit vaak gebeurt en het vaak een en dezelfde persoon is, moeten er wat alarmbellen gaan rinkelen.

Soms blijft het niet bij onschuldige fantasieën want uit onderzoek is gebleken dat een op de vier werknemers seks heeft met een collega.