Vaak wordt de combinatie van volwassen zijn en bang zijn in het donker als ‘kinderachtig’ bestempeld. Dit is iets wat bij kinderen hoort en niet bij volwassenen, toch? Juist niet. Ook volwassenen zijn nog vaak bang in het donker of voelen zich niet op hun gemak, alleen is de betekenis hiervan anders. Net als dat de angst voor spinnen in je genen zit, heeft het bang zijn in het donker ook een verklaring.

bang-in-het-donker-femfem

Spoken en monsters

Als kind zijnde was je bang dat er een monster onder je bed zat of dat er spoken zouden komen. Dit is (als het goed is) bij volwassenen niet meer het geval. Maar ook volwassenen kunnen nog steeds een angstig gevoel ervaren wanneer zij zich in een donkere ruimte bevinden. De angst voor het donker wordt ook wel Nyctofobie genoemd. We weten best dat er niemand onder ons bed ligt en de angst ontstaat niet doordat het licht uitgaat, maar juist door de gedachten van wat zich in het donker kan afspelen. Hierdoor vinden mensen met een grote fantasie donkere ruimtes of wanneer het buiten donker is, enger. Ze zijn goed in het bedenken van dingen die zouden kunnen gebeuren.

Niets om je voor te schamen

Omdat bang zijn in het donker vaak wordt geassocieerd met kinderen, schamen sommige volwassenen zich hiervoor. Maar dit is nergens voor nodig. Uit een Brits onderzoek is gebleken dat ruim 40% van de volwassenen nog steeds angst voor het donker kent. 10% zou zelfs niet uit bed durven wanneer de lampen uit zijn. Het is dus niets om je voor te schamen. Het wil juist zeggen dat je een groot inlevingsvermogen hebt. Dit is voor jezelf af en toe wat minder fijn, maar dan weet je in ieder geval dat je niet de enige bent die hier last van heeft en dat het al helemaal niet kinderachtig is.

Ben jij niet bang in het donker en wil je af en toe het kind in jezelf loslaten? Dan is deze ondergrondse trampoline jou ultieme droom.