Foundation is inmiddels eindelijk te verkrijgen in alle huidskleuren. Maar dat er nu een blauwe foundationtint bestaat, hadden wij niet zien aankomen. En nee, deze wordt niet voor een halloween make-up look gebruikt, maar gewoon voor de dagelijkse look! Gelukkig klinkt het heftiger dan het is. De blauwe foundation wordt namelijk gebruikt om andere foundation die te oranje is te neutraliseren. We beloven je: je gaat er niet uitzien als een smurf.

Blauwe foundation

De foundation met een blauw kleurtje is technisch gezien geen foundation. Het is een color corrector die de kleur van een andere foundation neutraliseert. Die ene foundation die je laat lijken op een wortel maar verder wel perfect is, kun je dus door middel van de blauwe kleur een veel koelere toon geven. De blauwe foundation wordt hierdoor ook wel ‘mixing pigment’ of ‘hue shifter’ genoemd. Door dit pigment te mixen met je foundation wordt je te warme foundation namelijk de perfecte match met je huidskleur!

Kleurentheorie

Deze kleurcorrectiemethode heeft alles te maken met de kleurentheorie. Zo zijn er behalve blauwe foundations ook gele, groene, lila en rode tinten op de markt! Kleurentheorie werkt als volgt: als je twee contrasterende kleuren over elkaar heen gebruikt, zullen ze elkaar opheffen. Zo staat blauw tegenover oranje op het kleurenwiel en werkt het daardoor neutraliserend. Dit werkt hetzelfde voor roodheid in je gezicht: dit kun je dit met groen corrigeren. Verder kun je als je last hebt van paarsheid in je gezicht (bijvoorbeeld donkere kringen onder je ogen) een gele toon aanbrengen.

@roseandbenHave you tried this?! 😱😱 ##viralmakeup ##makeuptutorial♬ original sound – Rose Siard

Mengen maar

Je mag dus zelf in de weer met het mengen van je foundation. Niet alleen kun je je te warme of te koele foundation een ander tintje geven, je kunt hem ook donkerder of lichter maken. Je hebt namelijk behalve felle kleuren ook witte en bruine foundation. Zo kun je de foundation die je in de zomer draagt het hele jaar door dragen!

Lees ook: Matching? Zo bepaal je welke kleur jou het beste staat