Je hebt vast wel eens gehoord dat een mooie huid van binnenuit komt. En dit is waar. Ons dieet heeft weldegelijk invloed op hoe onze huid eruit ziet. Klachten als acne en rosacea kunnen zelfs verminderen bij het kiezen van het juiste dieet. Maar welk dieet is nu het beste als je last hebt van acne of rosacea?

het beste dieet voor acne

Welk dieet is het beste als je last hebt van acne of rosacea?

Laten we beginnen door te zeggen dat ‘het perfecte dieet’ niet bestaat. Voor iedereen werkt er namelijk iets anders. Onderzoekarts in de cosmetische dermatologie Jetske Ultee ziet persoonlijk veel pluspunten in het mediterraan dieet. Maar ook heeft ze wel eens gehoord dat mensen met rosacea veel verbetering zagen bij een carnivoor dieet – wat dus vrijwel enkel uit vlees bestaat.

Kortom: het perfecte dieet bestaat niet. Wat voor de één werkt hoeft niet voor de ander te werken. Uiteindelijk ken je je eigen lichaam het beste en ben je je eigen dokter. Of je bepaalde voeding kan verdragen heeft bijvoorbeeld ook te maken met je genen, je darmbewoners, mogelijke allergieën, intoleranties en nog veel meer.

beste dieet bij acne

Wat is gezond eten?

Gezond eten betekent voor iedereen weer wat anders en er bestaan veel producten die behoren tot een gezond eetpatroon. Het kan zo maar eens zijn dat een veganistisch dieet voor jou goed werkt, maar een ander hier alleen maar opgeblazen door wordt. Denk je dat je lichaam een bepaald voedingsmiddel niet zo goed kan verdragen? Dan zou je deze voor 6 á 8 weken uit je dieet kunnen elimineren.

Tekorten

Wees je er wel van bewust dat je tekorten kunt opbouwen als je veel voedingsstoffen, of zelfs hele voedingsgroepen, gaat elimineren. Je hoeft je geen zorgen te maken over het schrappen van snelle suikers (chocola, snoep, alcohol) en gefrituurd eten. Bij zuivel, vlees en vis, groenten, graansoorten en fruit kan dit wel het geval zijn.

Lees ook: Huid verbeteren? Met deze hack krijg je een glowy skin