Port, de een houdt ervan, de ander gaat toch liever voor een glas witte wijn. Het drankje wordt vaak niet massaal gedronken. Wat zou het dan ook makkelijk zijn als je het nog gewoon zou kunnen bewaren tot de volgende verjaardag. Helaas, port is maar beperkt houdbaar, wij vertellen je hoelang dit precies is.

@pexels.com
@pexels.com

Wijnsoort

Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat port een sterke drank is. Niks is minder waar, het is namelijk familie van de wijn. Je kunt het drankje dus ook niet eeuwig bewaren als je de fles eenmaal open hebt gemaakt. Port is een versterkte wijn en bevat daarom ook een hoger alcoholpercentage, namelijk 18-22%.

Bewaren

Of je jouw fles kunt bewaren en hoelang hangt af van 3 verschillende factoren:

Soort

Er zijn twee soorten port erg populair, namelijk Ruby Port en Tawny Port. De Ruby variant is gemaakt van blauwe druiven en wordt gekenmerkt door de smaak van rood fruit. De Tawny variant is bruinrood, ook gemaakt van blauwe druiven, maar wordt gekenmerkt door de smaak van kruiden en specerijen. Een Tawny Port is vaak beter blootgesteld aan zuurstof en kan langer bewaard worden, zo’n 3-4 weken. De Ruby variant en andere soorten, zoals witte port kun je slechts een paar dagen bewaren (8-10).

Hoe ziet je fles eruit?

Als je eenmaal weet welke soort port jij in je bezit hebt, hangt de lengte van de bewaartijd af van hoe goed deze soort tegen zuurstof kan of juist niet. Het maakt daarom heel erg uit hoeveel drank er nog in de fles zit. Hoe meer je gedronken hebt, des te korter je het kunt bewaren. Daarnaast moet je ook nog kijken naar hoe de fles is afgesloten. Heeft de fles namelijk een stopkurk (korte kurk met kunststof hoedje)? Dan is het de bedoeling dat de fles zo snel mogelijk leeg gaat (lees: binnen 4-5 dagen). Als je de kurk met een kurkentrekker moet verwijderen, kun je de fles langer bewaren.

Hoe moet ik mijn fles bewaren?

Als je je fles toch niet leeg hebt gekregen bewaar je wijn dan in de koelkast. Zorg er hierbij voor dat de fles rechtop staat. Doordat het in de koelkast koud is, verouderen wijnen minder snel dan bijvoorbeeld op het aanrecht. Door de fles rechtop te bewaren, komt de port minder in contact met zuurstof.

Lees ook: Hoelang bewaar je een geopende fles wijn?