glazen 6

Beter slapen? Doe deze vijf yoga houdingen voor je het bed induikt

Body & Mind12 apr , 10:51 doorPleuntje Janssen
Als je 's nachts wilt slapen als een roosje, moet je overdag wat energie verbranden. Sporten, dus. Maar wat is de beste work-out om 's avonds als een blok in slaap te vallen? Je verwacht het niet, maar dat is dus yoga.
glazen 6
Bron: pexels

Slapen als een roosje

Ken je dat gevoel, dat je maar niet in slaap valt terwijl je eigenlijk super moe bent? Je blijft maar woelen en draaien, terwijl je gedachten als een flipperkast alle kanten opgaan. Super vervelend. Stel je eens voor hoe fijn het zou zijn als je meteen als een blok in slaap zou valt, zodra je hoofd het kussen raakt. Een heerlijke, diepe slaap waar je 's ochtends uitgerust en fris van wakker wordt. Nou, dan hebben we wat voor je. Door deze vijf yoga poses te doen voordat je naar bed gaat, val je namelijk direct in slaap.
Yoga is namelijk veel meer dan alleen een beetje rekken en strekken. Het maakt je lichaam én geest compleet zen. "Yoga triggert wat wij yoga-leraren de 'ontspanningsmodus' noemen, wat eigenlijk het tegenovergestelde is van de stressmodus," zegt Lou-Lou van der Land, auteur van het boek Happy Yogi . "Yoga helpt je spieren ontspannen na een lange dag - zelfs als je niet doorhad dat ze gespannen waren - en het temt de overactieve geest."

De vijf yogaposes die je moet leren

Voordat je gaat slapen, moet je de volgende vijf poses doen. Doe elke pose zes keer, of hou de pose vast terwijl je zes keer diep ademhaalt. Begin altijd met een goede warming-up, zodat je spieren lekker warm zijn. Ga op je yogamat zitten, of eventueel op een deken of kussentje als dat fijner is.

1. Kat-koe stretch

Deze oefening (ook bekend als 'asana') kom je in bijna iedere yogasessie tegen. Het is een goede oefening voor een soepele ruggengraat. Zet je handen en voeten op de mat, met de handen onder je schouders en je knieën onder je heupen. Leg eventueel een deken onder je knieën zodat het wat zachter zit. Maak een mooie rechte lijn van je staartbeen tot aan het puntje van je hoofd. Kijk richting de mat.
Volgens Lou-Lou laat deze afwisseling tussen de kat- en koe-houdingen de spanning in je rug, torso en schouders als sneeuw voor de zon verdwijnen. Lou-lou: "En als je je ademhaling synchroniseert met de bewegingen, komt je geest helemaal tot rust."

2. Kind-houding

Er zijn twee varianten van deze houding: met de knieën naast elkaar of met de knieën helemaal open. Het is aan jou om uit te vinden wat bij je past.
Maak een soort tafeltje van jezelf: knieën onder je heupen en handen onder je schouders. Zorg voor een rechte ruggengraat waarbij je ogen op de mat gericht zijn. Leg je borst op je bovenbenen en blijf daar voor zes rustige, diepe ademhalingen. Deze pose helpt je aandacht naar binnen te richten en de externe afleidingen uit te schakelen.

3. Benen tegen de muur

Ga lekker op je yogamat liggen met het uiteinde van de mat tegen een muur aan. Zet nu je benen tegen de muur aan. Deze herstellende houding vermindert stress en vermoeidheid. Blijf ongeveer vijf minuten in deze houding liggen.

4. Liggende twist

Doe een liggende twist om je lichaam in balans te brengen en de spanning in je rug los te laten. Je draait met het bovenste gedeelte van je lichaam, naar bijvoorbeeld links, terwijl je met je benen naar rechts draait, en dat dan natuurlijk beide kanten op.

5. Lijk-houding

De afsluiting van iedere yogasessie: savasana, ofwel de lijk-positie. "Het verlaagt je bloeddruk en hartslag, en het leert je hoe je kunt ontspannen als voorbereiding op de slaap", zegt Lou-Lou. Ga rustig op je rug liggen. Trek eventueel een warme trui en dikke sokken aan, of pak een deken. Wiebel met je schouders heen en weer zodat je een lichte opening hebt in je borst. Handpalmen wijzen omhoog. Zorg, ondanks dat je op de grond ligt, voor een mooie lange ruggengraat. Ontspan je kaak en je tong. Rust in deze pose ongeveer vijf minuten uit.
En nu? Lekker onder de wol kruipen en ogen dicht. Je zult zien dat je direct in een heerlijke diepe slaap valt. Welterusten.