hardlopen blessures voorkomen

Ga je een marathon lopen? Zo voorkom je dat je blessures krijgt

Body & Mind06 apr , 13:00 doorRomy Nouwen
Ga jij binnenkort een marathon lopen? Dan ben je waarschijnlijk hard bezig met trainen. Maar er liggen blessures op de loer, omdat hardlopen best heftig kan zijn voor je lichaam als je het niet op de juiste manier aanpakt. Wil jij lopen zonder blessures? Wij vertellen je waar je op moet letten.

Marathonseizoen staat voor de deur

Nu het buiten wat aangenamer wordt, gaan ook alle hardlopers weer massaal naar buiten. En dat moet ook wel, want de eerste wedstrijden staan al op de planning voor de aankomende weken. Er is dus echt werk aan de winkel. Een (halve) marathon of een andere lange afstand loop je immers niet zonder training. Daarvoor moet je zeker wel aan de slag.

Blessures op de loer 

Maar helaas is het voor velen ook een uitdaging om de marathon überhaupt te halen. Dat komt doordat de training naar een marathon best heftig kan zijn voor je lichaam. Zelfs zó heftig dat het gepaard kan gaan met veel blessures. Zoals je begrijpt kan dat er uiteindelijk voor zorgen dat je de marathon niet eens kunt lopen, omdat je een blessure hebt opgelopen. Dat zou zonde zijn, want de kans is groot dat je er al heel veel tijd en energie in hebt gestoken en dat is dan voor niets geweest

Wat zijn veelvoorkomende blessures tijdens het hardlopen? 

Er zijn een aantal blessures waar veel hardlopers mee te maken krijgen. Dat komt bijvoorbeeld door overbelasting, een verkeerde looptechniek of geen goede schoenen. Eén van de blessures die vaak voorkomt, is het lopersknie-syndroom óf ander soort knieklachten. Die worden veroorzaakt door irritatie van de pezen rond de knieschijf. Daarnaast komt hielspoor ook regelmatig voor, doordat de peesplaat onder de voet ontstoken raakt. Verder zijn shin splits ook een veelvoorkomende blessure. Door herhaalde schokken, heb je pijn aan je scheenbenen. Ook kan er een achillespeesontsteking als je ineens de intensiteit van je trainingen te snel omhoog gooit.

Zó voorkom je blessures

Er liggen dus veel kwaaltjes en blessures op de loer, máár je kunt er van alles aan doen om het te voorkomen. Je hebt het dus deels in eigen hand! Wij geven je een aantal tips om blessures te voorkomen.

1. Neem je tijd

Of je nou een beginner bent of al langer hardloopt: neem altijd je tijd. Als je té snel té hard en té veel wil, gaat dat in veel gevallen mis. Het is dus echt essentieel dat je het heel rustig aan doet in de opbouw van je schema.

2. Kies de juiste schoenen

Gewoon een random paar schoenen kopen en vervolgens gaan lopen? Het meest onverstandige dat je kunt doen. Je schoenen zijn zó ontzettend belangrijk. Je kunt ze ook beter niet zelf uitkiezen. Ga naar een speciale winkel, waar experts je helpen met het vinden van de schoenen die passen bij jouw manier van lopen en bij jouw voeten.

3. Doe óók krachttraining

Hardlopen is natuurlijk een manier van sporten, maar je kunt dit het beste combineren met krachttraining ernaast. Krachttraining helpt je spieren namelijk versterken, waar je tijdens het lopen veel plezier van hebt. Je been- en bilspieren versterken geeft je bijvoorbeeld tijdens het lopen meer kracht. En sla je bovenlichaam en armen zeker niet over! Een sterke core en armen kunnen je een boost geven in de laatste sprint naar de finish.

4. Sla het stretchen niet over

Het is belangrijk om je spieren te versterken, maar het is ook zeker belangrijk om ze goed op te warmen en soepel te houden. Zo verlaag je het risico op blessures, doordat stretchen je spieren beschermt. Dit onderdeel kun je dus absoluut niet overslaan!

5. Leg de focus ook op herstel

Na je loop gewoon even douchen en door met de dag? Daar ga je de mist in. Ook na je training moet je blijven focussen op je lichaam. Zorg bijvoorbeeld dat je genoeg water drinkt, en zorg voor een goede eiwitinname om spierherstel te bevorderen. Doe je echt aan hele lange afstanden lopen? Dan kan een korte lichte loop juist een goede manier zijn om je spieren te laten herstellen.