marathon gezond

Het eerlijke antwoord: is het rennen van een marathon gezond?

Body & Mind02 nov 2024, 10:00 doorRomy Nouwen
Steeds meer mensen besluiten te beginnen aan hardlopen. Dat merken we aan alles. De TikTok-video's van beginnende hardlopen vliegen ons om de oren en het bemachtigen van een startbewijs voor bekende hardloopwedstrijden wordt steeds lastiger. Niet gek, want hardlopen is leuk én tegelijkertijd ook nog eens goed voor je. Of niet? Wij geven je het eerlijke antwoord!

Populariteit voor hardlopen neemt toe

Hardlopen is populairder dan ooit. Steeds meer mensen zien er wel het plezier van in. Dat is duidelijk te zien in parken, op straat en tijdens georganiseerde evenementen zoals marathons of hardloopwedstrijden. De populariteit van hardlopen is op zich wel te verklaren. De sport is toegankelijker dan alle andere sporten. Je hebt erg bijvoorbeeld geen dure apparatuur of ene lidmaatschap voor nodig. Iedereen, van alle leeftijden en niveaus, kan beginnen met hardlopen. Daarnaast is het een flexibele sport, want je kunt het altijd en overal doen.

De voor- en nadelen van hardlopen 

Hardlopen is zowel op mentaal- als fysiek vlak een goede work-out. Het heeft bijzonder veel gezondheidsvoordelen. Natuurlijk ga je er conditioneel gezien flink op vooruit zodra je begint met hardlopen. Het heeft ook voordelen voor je hart én het verbetert de bloedsomloop. Regelmatig hardlopen zorgt er namelijk voor dat je hart efficiënter gaat pompen, wat weer een positieve invloed het risico op hart- en vaatziekten. Verder helpt het om meer spiermassa op te bouwen. Voornamelijk beenspieren, maar ook zeker in de rug en buik. Oók zorgt het ervoor dat je meer calorieën verbrandt en zo gewicht kunt verliezen. Tot slot is het ook voor je mentale gezondheid geweldig. Tijdens het lopen wordt het stofje endorfine aangemaakt, wat ervoor zorgt dat stress afneemt en angsten of depressieve gevoelens verdwijnen.
Maar goed, er zijn ook zeker nadelen aan hardlopen. Hardlopen is namelijk een zware activiteit voor je lichaam. De kans op blessures is daarom best wel groot. Denk bijvoorbeeld aan een knie- of enkelblessure, omdat deze gewrichten soms harde klappen moeten opvangen. De juiste techniek en de juiste materialen zijn ontzettend belangrijk, want zonder deze onderdelen kan het nog sneller misgaan. Daarnaast ligt overbelasting op de loer. Veel hardlopers trainen té intensief of bouwen geen rustdagen in hun schema.

Is het lopen van een marathon gezond?

Is het lopen van een marathon dan wel zo verstandig voor je gezondheid? In principe kun je het natuurlijk altijd proberen, want de kans dat het wel lukt zonder problemen is aanwezig én je kunt nog steeds profiteren van de vele voordelen. Niet alleen de marathon zelf is belangrijk, maar ook de training er naar toe. Die zal ervoor zorgen dat je meer in beweging gaat komen en regelmatiger gaat sporten. Dat kunnen we natuurlijk alleen maar toejuichen!
Toch is het wel héél belangrijk dat je blijft luisteren naar je lichaam. Door te intensief of te lang te lopen kun je last krijgen van blessures. In dat geval is het helemaal niet zo gezond meer voor je om voor die marathon te gaan. Dan is het beter om te luisteren naar je lichaam en minder van jezelf te vragen. Een rondje wandelen, een korter rondje hardlopen of gewoon een hele andere work-out is minstens net zo goed. Zolang je maar blijft bewegen!