De hele dag aan het werk: je handen hebben het zwaar te verduren door de dag heen. Ongemerkt krijgen je
nagels af en toe een flinke klap. En hoewel we braaf een handcrème smeren hier en daar, vergeten we vaak dat onze nagels veel meer nodig hebben dan dat had. En wist je dat de oplossing gewoon in de keuken staat? Met andere woorden: je kunt gewoon je nagels verzorgen wanneer je aan het koken gaat.
Je nagels gezond houden
Je nagels krijgen gedurende de dag heel wat te verwerken. Je bent de hele dag bezig met je handen, dus het is niet gek dat je nagels af en toe een behoorlijk stootje te verwerken krijgen. Extra lief zijn voor je nagels is dus helemaal geen slecht idee. Onze nagels zijn eigenlijk een spiegel van hoe we voor onszelf zorgen. Maarre, toch staat het verzorgen van de nagels eigenlijk helemaal niet zo hoog op het prioriteitenlijstje.
Van alles heeft impact op onze handen. Denk aan handen wassen, schoonmaken óf gewoon als we pulken aan de velletjes – ja, geef maar toe. Je nagelriemen drogen daardoor snel uit, je nagelbed wordt vanzelf kwetsbaar en voor je het weet ontstaan er scheurtjes, barstjes of zelfs kleine ontstekingen. Enne, dat willen we natuurlijk niet.
Want hoewel je natuurlijk een fancy cuticle oil kunt kopen (en we love a luxe serum), kun je ook gewoon een shortcut nemen. Letterlijk vanuit je keukenkastje.
Met déze tip houd je je nagels happy
Gelukkig kun je met een fijne nagelriem olie best een eindje kopen. Maarre, je kunt kiezen voor een fancy olietje, maar dat is dus gelukkig geen must. Wist je dat je de oplossing eigenlijk gewoon in je keukenkastje staat? Terwijl jij je groenten of aardappeltjes staat te bakken in olijfolie, kun je ook meteen je nagels onder handen nemen. Knoei je dus een beetje op je vingers? Normaal gesproken pak je daar snel een doekje voor of spoel je je handen af, maar dat is dus niet nodig. Je kunt beter gebruik maken van dat restje olie. Eigenlijk is dat gewoon een beetje skincare voor je nagels!
Als er wat olie op je vingers zit óf je kiest er zelf voor om het er op te doen, kun je de olie zachtjes in je nagelriemen te masseren. Zo geef je ze meteen een hydratatieboost. Extra vierge
olijfolie zit bijvoorbeeld bomvol vitamine E – een krachtig antioxidant die ontstekingen tegengaat. Kokosolie is overigens ook een optie. Kokosolie stimuleert namelijk de aanmaak van collageen én versterkt je huidbarrière. Verder heb je soms ook andere oliën in de keuken staan. Denk aan avocado-olie of amandelolie. Ook beide goed voor je nagelriemen! Avocado-olie heeft als voordeel dat het snel intrekt én dat het vol gezonde vetten zit. Amandelolie werkt kalmerend en beschermt tegen schade door UV-straling. Want heel belangrijk: ook je nagels moet je beschermen tegen straling, want die krijgen ook veel zon te verduren.
Wel belangrijk om te vertellen: kies bij voorkeur wel voor biologische, ongeraffineerde olie. Geraffineerde plantaardige oliën missen namelijk vaak de antioxidanten – en juist die kunnen je nagels zo goed gebruiken. En doe je per ongeluk te veel? Neem dan je handen ook mee, door de olie aan te brengen als een soort handmasker. Zó heb je gewoon verzorging van je handen én nagels terwijl je kookt!
Kleine moeite, groot effect
Nagelverzorging staat dus niet hoog op de prioriteitenlijst, maar dat zou wel moeten. Gelukkig hoef je daar dus helemaal niet veel tijd aan kwijt te zijn. Soms ligt de oplossing letterlijk gewoon binnen handbereik – in de keuken dus. De volgende keer dat je in de keuken staat, kun je dus meteen wat aandacht aan je nagels geven – zijn zij ook weer happy!
Nagelverzorging hoeft geen extra taak op je to-dolijst te zijn. Soms ligt de oplossing letterlijk binnen handbereik – of eigenlijk al op je handen. Dus de volgende keer dat je een beetje olie aan je vingers hebt tijdens het koken: niet afvegen, maar insmeren. Je nagels (en je nagelriemen) zullen je dankbaar zijn.