Lauren Verster (44) is tv-maker, presentatrice en noemt zichzelf inmiddels ook een anti-influencer. Na een gezichtsbehandeling die haar de wereld beloofde, maar haar huid alleen maar verslechterde, besloot ze in de cosmetische industrie te duiken. Want alle crèmes, serums en supplementen beloven je huid eeuwig jong te houden, maar is dat wel zo? Verster duikt in de wereld van beautyproducten en behandelingen en komt tot verbazingwekkende conclusies. Tijdens haar
onderzoek krijgt ze te maken met felle weerstand uit de beauty-branche, maar dat is voor haar juist een reden om door te gaan. We vertellen je wat ze tot nu toe heeft ondervonden.
Van collageenshots tot laserbehandelingen
Net als veel vrouwen wilde ook Lauren Verster een mooie, jonge huid. Dus: een
dagcrèmepje hier, een collageen shot daar. En om het af te maken: een peperdure laserbehandeling. Het leek de perfecte manier om er fris en jong uit te blijven zien. Totdat ze zichzelf eens goed in de spiegel bekeek en dacht: zie ik eigenlijk wel verschil?
Houd jullie vast: nee, ze zag he-le-maal niks. Sterker nog, na twee laserbehandelingen begon haar huid steeds gevoeliger te worden én ze verbrandt nu veel sneller.
Ook was haar experiment met
collageensupplementen een grote teleurstelling. Een jaar lang nam ze iedere dag de supplementen, maar zonder enig resultaat. Ze besloot dit te delen met haar volgers en het duurde niet lang voor een gigantische reactiestroom op gang kwam. "Mannen reageerden met: 'Wat doen jullie vrouwen jezelf toch aan?' En vrouwen? Die waren het net als ik zat om al die loze beloftes te horen", schrijft Verster op haar Instagram.
Een miljardenindustrie vol marketingtrucs
Door de enorme stroom aan reacties besloot Lauren verder in de materie te duiken. Lauren liet het niet zitten bij de teleurstellende resultaten van haar beauty-producten, en besloot deze materie tot in de puntjes uit te zoeken. Ze sprak met ontzettend veel experts: dermatologen, chemici en huidtherapeuten. De conclusie? Veel
beautyproducten en behandelingen zijn niets meer dan pure marketing. "We hadden er vermoedelijk precies hetzelfde uitgezien als we ons hele leven niets hadden gesmeerd", zegt dermatoloog Niels Deenen. En dat is niet overdreven.
Neem bijvoorbeeld anti-agingcrèmes. De enige stof waarvan bewezen is dat het écht iets doet tegen huidveroudering, is tretinoïne - een sterke vorm van vitamine A. Maar guess what? Dit goedje is alleen op recept verkrijgbaar én kan voor vervelende bijwerkingen aan de huid zorgen, zo schrijft Lauren op haar Instagram.
Alle varianten die je in de winkel koopt (zoals
retinol) zijn veel zwakker en hebben nauwelijks effect. "Er zijn onderzoeken die beweren dat het wél werkt, maar voor elk positief onderzoek is er ook weer een die het tegendeel bewijst", legt Lauren uit.
Ook online is het lastig feiten van marketingpraat te onderscheiden. Sommige mensen geloven simpelweg in iets zonder zich met de feiten bezig te houden. Daarnaast bestaan er veel gesponsorde onderzoeken die niet altijd betrouwbaar zijn, omdat ze bijvoorbeeld gesponserd zijn door een bedrijf uit de cosmetische industrie - die dus belang heeft bij een bepaalde uitkomst. Zo worden we continu van het kastje naar de muur gestuurd...
Lauren Verster over collageen-claims
Lauren heeft inmiddels een duidelijk antwoord gevonden op hoe goed collageen werkt. Het product zou een wondermiddel zijn voor een jonge en elastische huid. Echter, na het onderzoek van Lauren kon ze concluderen dat het slikken of smeren van collageen geen enkele zin heeft.
"Collageen bereikt de huid helemaal niet via het bloed”, zegt dermatoloog Anne Berthe Halk. "En smeren? Dat slaat nergens op, want collageen kan niet eens door de huid heen dringen." Toch blijven influencers het massaal aanprijzen. "En dat terwijl je net zo goed een bord runderbouillon kunt eten (dat geeft ook geen resultaat)", grapt Lauren.
Boze berichten vanuit de beauty-industrie
Dat Lauren zich zo uitgesproken tegen de beauty-industrie keert, levert haar flink wat weerstand op. "Het regende boze berichten, vooral van mensen die deze producten verkopen", schrijft ze op haar Instagram. "Onderzoeken die ik online kon vinden, waren vaak gesponsord door partijen met commercieel belang. Daarom ben ik zelf gaan bellen met onafhankelijke experts."
Maar de beauty-industrie laat zich niet zomaar aan de kant zetten. Merken blijven haar benaderen voor samenwerkingen om het tegendeel van haar claims te bewijzen. "Terwijl ik juist wil dat we minder kopen in plaats van meer", zegt Lauren. "Ik ga niets aanprijzen. Ik wil juist eerlijkheid."
Wat wél werkt: de basics
Maar wat werkt dan wél volgens Lauren? Simpele
huidverzorging. Hydrateren met crèmes die vocht vasthouden of aantrekken, en zonnebrand smeren. Dat laatste is het enige smeersel waarvan écht bewezen is dat het huidveroudering tegengaat.
En die dure potjes? Die mogen direct de prullenbak in. "Werkzame ingrediënten in crèmes vervliegen zodra ze in aanraking komen met zuurstof", legt Lauren uit. "Dus al die potjes waar je met je vingers in moet? Weg ermee. Pompjes, daar moeten we heen."
Ze gebruikt nu zelf gewoon Bepanthen-crème en dat bevalt prima. "Kost geen drol en doet wat het moet doen."
Beauty zonder bullshit
Lauren Verster is nog lang niet klaar met haar zoektocht naar de waarheid achter beautyproducten. Haar missie is om mensen bewust maken van de onzin die hen wordt verkocht. Tot die tijd zal ze haar onderzoeken blijven delen. En wij? Wij hangen aan haar lippen terwijl ze haar bevindingen deelt!