Helaas is het krijgen van een kindje voor veel
vrouwen niet vanzelfsprekend. Er is geen garantie dat het gemakkelijk gaat. Daarom moeten veel vrouwen een vruchtbaarheidstraject in om het een goede kans te geven. En dát heeft veel meer invloed op de mentale gezondheid dan we dachten.
Het taboe rondom vruchtbaarheidsproblematiek
Soms zijn er van die dingen waar we met zijn allen nauwelijks over praten. Gewoon omdat we het gevoel hebben dat we er anderen mee lastig vallen of omdat we ons ervoor schamen. Vruchtbaarheid is daar een goed voorbeeld van. Er zijn veel vrouwen die te maken hebben met vruchtbaarheidsproblematiek. Waarschijnlijk zelfs veel meer dan je zou denken. Zwanger worden is nu eenmaal niet voor iedereen vanzelfsprekend.
Waarom is de invloed van vruchtbaarheidstrajecten groot op de mentale gezondheid?
Voornamelijk wanneer het niet lukt, eist dat zijn tol. Vrouwen die wel een hele grote
kinderwens hebben, kiezen vaak uiteindelijk voor een traject onder begeleiding van een arts. Zo is er hoop dat het uiteindelijk wél lukt. Toch gaat dat gepaard met veel stress en emoties, en dat heeft dan weer een grote invloed op je mentale gezondheid.
Maar waarom is de invloed dan zo groot? Dat heeft meerdere oorzaken. Zoals we net al zeiden is het een enorm stressvolle situatie wanneer het niet wil lukken op de natuurlijke manier. Daarnaast hebben veel vrouwen het idee dat ze er niet over kunnen praten met anderen. Zo willen ze bijvoorbeeld anderen niet bestoken met het onderwerp óf kan het als beschamend voelen om te praten over dat het niet lukt. Het kan immers toch een beetje voelen als falen of mislukken.
Maar dat is niet alles. Er is namelijk een andere verklaring voor de schommelende emoties die je als vrouw kunt ervaren tijdens een vruchtbaarheidstraject. De emotionele impact is dus eigenlijk heel normaal. Er is namelijk een duidelijk fysiek oorzaak-gevolg-effect in het spel. In het geval van het invriezen van eicellen en IVF is de situatie in het vrouwelijk lichaam namelijk allesbehalve normaal. Er worden hormonen van buitenaf gebruikt om meer dan één eicel tegelijk te laten groeien. Het niveau van oestrogeen en progesteron ligt daardoor vijf, tien of zelfs wel twintig keer hoger dan tijdens een normale
menstruatiecyclus.
Zoals je misschien wel begrijpt, hebben staan die hormonen in verbinding met je hersenen en dus ook met je gevoelens en emoties. Niet alleen de hoeveelheid, maar ook de grote pieken en dalen en abrupte veranderingen zorgen ervoor dat je helemaal van je stuk gebracht kunt worden. Emoties worden versterkt, overgevoeligheid treedt toe én negatieve of
depressieve emoties kunnen de overhand nemen.
Zo deal je met de invloed van zo'n ingrijpend traject
Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om te dealen met de invloeden van een ingrijpend vruchtbaarheidstraject. Dokter Klein gaf zijn beste advies aan Pop Sugar. Wij vatten het samen voor je, zodat je daar wat mee kunt.
1. Dagelijks blijven bewegen
Het is een beetje lastig, omdat je vaak niet alles zomaar mag doen. Toch is het belangrijk om te blijven bewegen, want dit heeft nu eenmaal een bijzonder goede invloed op je mentale gezondheid. Je kunt bijvoorbeeld wel gaan wandelen. Zo blijf je toch in beweging en zorg je voor meer kalmte en rust in je hoofd.
2. Luister naar je lichaam
Het is zó belangrijk om goed naar je lichaam te blijven luisteren. Een vruchtbaarheidstraject is niet niks voor je lichaam, dus je moet met zorg omgaan met jezelf. Gezond eten én genoeg slapen zijn beide heel belangrijk, maar luister ook goed naar wat je lichaam nodig heeft. Zeg zo nodig afspraken af óf blijf wat vaker op de bank liggen om te relaxen.
3. Blijf erover praten als dat goed voelt
Hoe moeilijk het ook is: blijf wel praten over wat je voelt en denkt. Ook al kan dat na een tijdje voelen als een minder goed idee. Je bent niemand tot last en je hoeft je helemaal nergens voor te schamen! De mensen die om jou geven zullen blij zijn dat ze iets voor je kunnen betekenen in deze moeilijke tijd.