werk privebalans

Geen goede werk-privébalans? Dít kunnen Millennials leren van Gen Z

Love & Life16 jun , 11:00 doorRomy Nouwen
Het is 2024 en dat betekent dat we midden in het digitale tijdperk leven. We zijn de hele dag omringd door schermen en weten inmiddels niet beter. Hoewel het veel voordelen met zich meebrengt, brengt het ook zeker veel nadelen met zich mee. Ook op werkgebied. Tijd voor een wijze les van Gen Z, dé generatie waarbij de meeste werk niet langer op de eerste plek zetten.

Werk-privébalans verstoord

Met de komst van telefoons is onze werk-privébalans ook verstoord. Privé en werk zijn namelijk steeds meer verweven in elkaar, omdat je vaak ook werkgerelateerde dingen bespreekt via je privételefoon. Daardoor ben je ook in je vrije tijd veel bezig met je werk. Enne, dat is nu juist niet de bedoeling. Als je vrij bent, moet je bezig zijn met andere dingen. Meer dan 40 uur werken doet namelijk helemaal geen goede dingen voor je lichaam.

Deze functie op je telefoon is de oplossing volgens Gen Z

Gen Z staat er heel anders in dan voorgaande generaties. Ze mogen dan wel opgegroeid zijn met schermen, ze gaan er toch heel anders mee om. Vooral als het gaat om de werk-privébalans. Gen Z denkt namelijk ook anders over werken dan voorgaande generaties. Ze zijn best wel kritisch als het gaat om de keuze voor een werkgever. Zo moet het werk aansluiten bij hun persoonlijkheid en identiteit. Daarnaast willen ze ook meer vrijheid op de werkvloer, een 40-urige werkweek vinden veel Gen Z'ers te veel én zou de balans tussen werk en privé verstoren. 
Dat betekent ook dat Gen Z in hun vrije tijd dus liever niet gestoord wordt door collega's of door een werkgever. Daarom maakt deze generatie massaal gebruik van een handige functie die iedere smartphone tegenwoordig heeft: do not disturb. Ook wel de 'niet storen' functie. Deze zorgt ervoor dat je geen meldingen binnenkrijgt van de apps die jij gebruikt. Hierdoor word je dus niet steeds in de verleiding gebracht om toch 'even' te kijken naar wat iemand je gestuurd heeft, en beperk je ook meteen je schermtijd.
Minder schermtijd is voor iedereen een goed idee. Het is een hele lastige opgave, maar zeker niet onmogelijk. Enne, als je eenmaal zover bent, ben je jezelf waarschijnlijk heel dankbaar. Meer tijd zonder scherm zorgt er namelijk voor dat we beter kunnen focussen op ons dagelijks leven. We staan veel meer stil bij hoe we ons voelen én waar we mee bezig zijn.

Leg dat ding gewoon even aan de kant

Toch kan het vaker wegleggen van je telefoon ook zorgen voor méér zorgen. Juist doordat we allemaal in hetzelfde digitale tijdperk leven, zijn er bepaalde verwachtingen van elkaar. Zo hebben we bepaalde verwachtingen van elkaar. Dat we bijvoorbeeld altijd bereikbaar zijn, snel berichtjes lezen of binnen een paar minuten antwoord geven. Daarom kan het extra lastig zijn om je telefoon weg te leggen. Want stel dat er iets ergs gebeurd... Toch moet je je hierdoor niet laten tegenhouden. Leg simpelweg uit dat je probeert minder tijd door te brengen op je telefoon, en dat dat niets te maken heeft met de mensen om je heen die wat langer moeten wachten op hun antwoord. Dan zullen mensen dat zeker begrijpen.