fem fem 4

Ben jij iemand die alles persoonlijk opvat? Dit is wat je eraan kunt doen

Body & Mind08 mrt 2023, 20:15 doorAngela Badstuber
Mensen die perfectionistisch zijn, streven vaak naar liefde en erkenning. Vaak zijn deze mensen gevoelig en kunnen ze dingen wat andere mensen zeggen, erg persoonlijk nemen. En dat terwijl het meestal niet slecht bedoeld is. Ben jij iemand die dingen vaak persoonlijk opvat? Gelukkig kun je jezelf uit deze negatieve patroon bevrijden. Wij leggen je uit hoe!
fem fem 4
Bron: Pexels

Waarom je alles persoonlijk opvat

Het is normaal dat je het goed wil doen bij iemand, maar helaas kan dat niet altijd. De reden dat jij vaak dingen persoonlijk opvat, kan zijn omdat je misschien onzeker of gevoelig bent, of omdat je vroeger bent gepest, maar het kan ook zo zijn dat je een laag zelfbeeld hebt. En mensen met een laag zelfbeeld maken zich vaak druk over wat andere van hun denken. Als je alles persoonlijk opvat, dan kan dat stress en schade bij je opbrengen. Het is niet nodig om continu in deze negatieve gedachtes te blijven hangen.

Zo stop je de negatieve gedachtes

Nadat iemand jou 'beledigd' heeft, zijn er een paar technieken die jou kunnen helpen om niet boos of verdrietig te worden.
  1. Vraag de persoon om te verduidelijken wat hij of zij heeft gezegd. Het kan zijn dat je het misschien verkeerd hebt begrepen. Als je vraagt om verduidelijking, dan zou dit je kunnen helpen. Misschien bedoelde de persoon het helemaal niet verkeerd.
  2. Stop met het zorgen maken over wat anderen van jou denken. We begrijpen dat het lastig kan zijn, maar aan het einde van de dag maakt iedereen zich druk om zichzelf.
  3. Herhaal positieve affirmaties voor jezelf. Hoe vaker je positieve affirmaties herhaalt, hoe meer je er in gaat geloven. Het is klaar met al die negatieve gedachtes.
  4. Oefen emotionele veerkracht. Dat is het vermogen om te herstellen van stress en tegenslagen.
  5. Schrijf je gedachten op in een journal boekje. Door journaling kom je dichter bij je emoties en het helpt je om je hoofd leeg te maken. En een hoofd zonder zorgen, zorgt voor meer rust.
Nogmaals, het is normaal als je af en toe iets persoonlijk opvat. Maar als dit te vaak gebeurd, dan kan dat impact hebben op je mentale gezondheid. Het is belangrijk om te leren herkennen wanneer je reactie niet in verhouding is met een opmerking van een ander.