eerlijkere zorg voor vrouwen medicatie

Rob Jetten wil eerlijkere zorg voor vrouwen: ‘Dit kan écht niet meer’

Body & Mind11 feb , 17:00 doorFloor Velthuis

Medicijnen slikken en hopen dat de bijwerkingen je niet compleet van je stuk brengen. Klinkt als een slechte loterij, toch? Toch is dit voor veel vrouwen de dagelijkse realiteit. Medicijndoseringen worden nog te vaak afgestemd op het mannenlichaam. D66-leider Rob Jetten vindt dat daar verandering in moet komen en presenteert een plan om deze ongelijkheid aan te pakken. En eerlijk? Dat werd tijd.

Medicijnen zijn niet one-size-fits-all

Het is bijna bizar: de meeste medicijnen worden ontwikkeld en getest op mannen. Vrouwen? Die mogen later zien hoe hun lichaam erop reageert. Het gevolg? Ze hebben 60% (!) meer kans op ernstige bijwerkingen en herstellen langzamer van ziektes. Jetten noemt dit onacceptabel: "Vrouwen experimenteren soms zelf met hun medicatie om de bijwerkingen te verminderen. Dat kan anno 2025 echt niet meer."

Om dit te veranderen, presenteert D66 een actieplan op de Els Borst Netwerkdag – een dag ter ere van de oud-minister die zich haar leven lang inzette voor betere gezondheidszorg. "Els Borst heeft altijd gestreden voor de rechten van patiënten en beter maatwerk in de zorg," zegt Jetten. "Het is dus heel symbolisch om dit plan juist op deze dag te lanceren."

Meer onderzoek en betere bijsluiters 

Het plan van D66 is plan helder: medicijnen moeten óók op vrouwen worden getest. En daar zijn wij het enorm mee eens. Daarnaast moet er meer onderzoek komen naar de juiste medicijndosering voor vrouwen en moeten bijsluiters een apart gebruiksadvies voor hen bevatten. Simpelweg omdat vrouwen vaak een ander metabolisme hebben dan mannen en daardoor anders reageren op medicijnen. Logisch om daar rekening mee te houden, toch?

Vrouwen verdienen betere zorg

Jetten was geschokt toen hij zich in de gezondheidszorg voor vrouwen verdiepte. "Het is echt nog niet goed genoeg, en dat heeft mij enorm verbaasd", zegt hij. "Vrouwen in Nederland krijgen vaak niet de beste zorg. En dat is onacceptabel."

D66 verwacht brede steun voor het plan, zowel van artsen als patiëntenorganisaties. Want eerlijk is eerlijk: wie is er tegen betere gezondheidszorg zijn? Jetten ziet het dan ook als een no-brainer: "We moeten in de zorg veel beter nadenken over wat bij vrouwen past en wat bij mannen."

Heftige verhalen

Dat deze ongelijkheid serieuze gevolgen heeft, blijkt uit de verhalen die Jetten hoort. Hij deelt een voorbeeld uit zijn eigen omgeving: "Een goede vriendin van mij kreeg lange tijd de verkeerde medicatie, met complicaties tijdens haar zwangerschap als gevolg. Het heeft haar onnodig veel leed bezorgd." En dit is geen uitzondering. Steeds vaker hoort Jetten verhalen over verkeerde diagnoses en verkeerd voorgeschreven medicatie bij vrouwen. Tijd om daar iets aan te doen!