snelwandelaars

Nooit meer slenteren: snelwandelaars leven langer

Body & Mind12 jul 2023, 15:20 doorNathalie Elenbaas
Wie ben jij tijdens het shoppen? Slenter je uren lang door de winkelstraat of heb je de pas erin? Er zijn altijd wel van die mensen die met een slakkengangetje door de straten lopen. En dat is voor velen een grote ergernis. Ga je nou inhalen of niet? Nu is er ook zeker een reden om niet meer door de winkelstraten te slenteren, want mensen die snel lopen leven een stuk langer! Wij vertellen je hoe dit zit.
snelwandelaars

Mooi tempo

Onderzoekers en gezondheidsexperts hebben aangetoond dat je levensverwachting afhangt van jouw eigen wandeltempo . Het onderzoek nam de gegevens van zo'n 500.000 mensen onder de loep en werd gedaan door het Nationaal gezondheidsonderzoek. Mensen die traag wandelen, hebben volgens de onderzoekers een groter risico op hart- en vaatziekten. Maar liefst 2x zo veel kans als mensen die wel een lekker tempo hebben in hun looppas .

Levensverwachting heeft niks te maken met gewicht

De onderzoekers beweren ook dat je levensverwachting inmiddels niks meer te maken heeft met je gewicht, maar juist met je fysieke gezondheid en je conditie. Het onderzoek toonde aan dat slenteraars twee keer zoveel kans hebben om te overlijden aan een hartziekte, zelfs wanneer risicofactoren als roken en BMI werden meegenomen. Professor Tom Yates van de universiteit van Leicester stelt dus ook dat het BMI achterhaald is als je kijkt naar levensverwachting. ' Sneller wandelen kan de bevolking enkele jaartjes extra opleveren'. Volgens hen komt dit omdat snelwandelaars een betere fysieke conditie hebben dan slenteraars.