De eeuwenoude vraag wat er gezonder is voor je lijf: een rondje hardlopen of een stevige wandeling? Het ligt er natuurlijk in eerste instantie aan wat je wilt bereiken. Over het algemeen kun je beter voor een wandeling gaan en wel hierom.

hardlopen marathon FEM FEM

Lopen zorgt voor minder overbelasting

Door te lopen train je dezelfde spiergroepen als wanneer je rent. Toch zou lopen beter zijn voor je lichaam, omdat je minder druk legt op de gewrichten dan wanneer je hardloopt. Elke stap die je zet tijdens het hardlopen vraagt veel van je knieën en enkels die continu de klap op moeten vangen. Deze kracht is tot 2,5 keer je lichaamsgewicht. Bij wandelen is de belasting daarentegen minimaal.

Door een te hoge belasting verhoog je de kans op het ontwikkelen van artrose – hierbij neemt het kraakbeen in het kniegewricht af waardoor lopen moeilijker en pijnlijker wordt. Ook is het beter, als je gaat hardlopen, om op een zachte ondergrond te rennen (zoals gras), dit veert namelijk beter mee dan asfalt.

Conditieopbouw

Natuurlijk is hardlopen weer beter als je je conditie wilt verbeteren. Je vraagt meer van je spieren en je longen als je een sprintje gaat trekken. Toch kun je ook door een flink stuk te wandelen een goede conditie opbouwen. Elke dag tussen de 8.000 en 10.000 stappen zetten is daarin een mooi begin. Al met al is het belangrijk om in beide gevallen te zorgen voor goede en stevige hardloopschoenen om blessures te voorkomen.

Wil je dus beter voor je spieren en je lichaam zorgen, maar wel in beweging zijn? Kies dan voor een stevige wandeling. Wil je liever werken aan je conditie, dan kun je beter hardloopsessies inlassen.

Wat doe jij liever? Wandelen of hardlopen?