De zomer begint al over een paar weken, maar we zijn nog lang niet klaar om onze summerbody te showen op het strand. Zeker nu de sportscholen gesloten zijn kan de stap om toch te gaan sporten best wel lastig te nemen zijn. Maar met deze tips zal jij zeker de motivatie vinden om toch die sportlegging uit de kast te trekken. Zo start jij succesvol met hardlopen!

running FEM FEM
@pinterest

Hoe doen ze dat toch? Is dit jouw gedachte elke keer als je een hardloper voorbij ziet komen? Dan ben je bij dit artikel aan het goede adres. Misschien ben je al een paar keer gestart met hardlopen, maar kwam je er toen achter dat jouw conditie toch niet meer zo goed was als vroeger. Na een minuut ben je al compleet buitenadem en heb je spijt dat je überhaupt bent begonnen. Gelukkig is dit een kwestie van trainen, gebruik daarvoor deze tips!

1. Gewoon beginnen

Een goed begin is het halve werk. Dus trek die sportlegging uit de kast, hardloopschoenen aan en begin gewoon. Het beste is om klein te beginnen en het jezelf niet al te moeilijk te maken. Plan een dag en tijd waarop je gaat hardlopen, zodat je zeker weet dat je het ook echt gaat doen. Dus geen last-minute smoesjes kunt verzinnen. Zorg voor een hardloop-outfit waar jij je goed in voelt en zorg voor uptempo muziek op de achtergrond. Als je net begint met hardlopen is een sessie van 20 minuten ideaal. In die 20 minuten wissel je af tussen wandelen, joggen en hardlopen. Door te wisselen in tempo, maar toch jezelf uit te blijven dagen, bouw je uithoudingsvermogen op.

2. Switch tussen hardloopstijlen

Er zijn 2 soorten hardloopstijlen, de stabiele variant en de intervalvariant. Bij de eerste variant loop je de hele run op hetzelfde tempo, een voordeel hiervan is dat je veel uithoudingsvermogen opbouwt. Bij de tweede variant maak je gebruik van intervals, je wisselt dus telkens van tempo. Hierbij gaat je hartslag elke keer omhoog en weer naar beneden, dit zorgt voor een goede cardiovasculaire gezondheid én zorgt ervoor dat je vet verliest. Het is dus belangrijk om te kijken wat jouw doelen zijn, wanneer je kiest voor jouw hardloopstijl.

3. Eet gezond en voldoende

Als je gaat hardlopen, ga je automatisch meer calorieën verbranden, dus zul je meer moeten eten om op de been te kunnen blijven. Als je niet genoeg eet, ga je uitgeput raken en kan je jezelf niet meer pushen tijdens het hardlopen. Het is dus belangrijk dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, op de juiste tijden eet en ook genoeg drinkt. Een aanrader is om te gaan hardlopen wanneer je precies tussen een volle en lege maag in zit. Het moet niet zo zijn dat je steek krijgt, maar het moet ook niet zo zijn dat er te weinig energie in je lichaam zit. Eet een maaltijd ongeveer 1.5-2 uur voordat je gaat hardlopen, of een kleine snack ongeveer een half uur van tevoren. Ook is het belangrijk dat je gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt, bijvoorbeeld rijst, quinoa en groenten. Wat je wil vermijden zijn snacks of maaltijden met veel suiker.

4. Vraag niet teveel van jezelf

Begin langzaam, je kunt niet ineens een marathon lopen. Plan het hardlopen van tevoren in, maar maak je niet druk over hoe goed dit zal gaan. Begin ongeveer 3x per week hard te lopen, je zult al snel merken dat je telkens een stukje beter gaat worden. Je kunt de afstand die je gaat hardlopen steeds meer uitbreiden. Dit doe je met ongeveer 10%, dus als je eerst 3km ging ga je volgende week 3,3km lopen. Als dit niet binnen 1 week lukt, doe dit dan elke twee weken. Blijf vooral naar je lichaam luisteren en doe wat goed voelt.

Lees ook: 5x fijne workouts die niet voelen als sporten, maar wel werken