menstruatiecyclus bijhouden

Waarom jij je menstruatie zou moeten tracken (ook als je niet ongesteld wordt)

Body & Mind17 feb , 13:00 doorMaud Maarssen

We zien het steeds meer: vrouwen die heel bewust bezig zijn met hun menstruatiecyclus. Er worden apps ingezet, boekjes bijgehouden of ouderwetse kalenders gebruikt om de menstruatiecyclus bij te houden en inzicht te krijgen in de hormoonlevels en energieniveaus. Hoe handig is het? Zouden wij ook onze cyclus bij moeten houden? En wat als je niet menstrueert, omdat je bijvoorbeeld een spiraal hebt? Wij doken erin.

Je menstruatiecyclus als kompas

Wist je dat je cyclus net zo belangrijk is als je hartslag en bloeddruk? De menstruatie wordt daarom ook weleens de ‘vijfde vitale levensfunctie’ genoemd. Het is een enorm belangrijke indicator is voor je algehele gezondheid. Zo zegt een regelmatige cyclus iets over je botgezondheid, vruchtbaarheid en hormonale balans. Toch is er jarenlang weinig aandacht aan besteed en hebben veel vrouwen nauwelijks geleerd hoe hun eigen lichaam werkt. Gelukkig verandert dat: inmiddels tracken wereldwijd meer dan 50 miljoen vrouwen hun cyclus en is ‘cycle syncing’ – waarbij je je levensstijl aanpast aan je hormonen – een enorme trend online.

Voordelen van menstruatie-tracking

Het bijhouden van je menstruatie kan dus veel inzichten geven. Het zorgt ervoor dat je je lichaam beter begrijpt. Je kunt bijvoorbeeld ontdekken op welke dagen je energielevel het hoogst is, wanneer je het beste krachttraining kunt doen en wanneer je meer rust nodig hebt. Ook kan het helpen bij het herkennen van hormonale disbalansen, zoals PCOS of een te lage oestrogeenproductie. Er zitten dus best wat voordelen aan.

Wat als je geen menstruatie hebt?

Voor sommige vrouwen is menstruatie-tracking lastiger, bijvoorbeeld als ze last hebben van amenorroe (het uitblijven van de menstruatie) of als je bijvoorbeeld een spiraal hebt waardoor je niet meer ongesteld wordt. Volgens experts is het lastig om zonder menstruatie je hormooncyclus te volgen, omdat er simpelweg geen cyclus plaatsvindt. Toch zijn er andere signalen die erop kunnen wijzen dat je lichaam hormonale veranderingen doormaakt, zoals stemmingswisselingen, meer vaginale afscheiding of gevoelige borsten.

Terugvinden van je menstruatiecyclus

Heb je al langere tijd geen menstruatie? Dan is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Vaak speelt stress – zowel fysiek als mentaal – een grote rol. Intensieve sporters bijvoorbeeld, lopen een hoger risico op het verliezen van hun menstruatie. Dit kan op lange termijn leiden tot problemen zoals verminderde botdichtheid en een verstoorde hormoonbalans. De oplossing is vaak rust. Meer rust nemen, voldoende voeding binnenkrijgen en stress verminderen. In sommige gevallen is het verstandig om hulp te zoeken bij een arts of hormoonspecialist.

Je lichaam als gids

Of je nu een regelmatige cyclus hebt of niet: inzicht in je lichaam en hormonen is ontzettend waardevol. Door je cyclus (of hormonale symptomen) bij te houden, krijg je niet alleen grip op je gezondheid, maar leer je ook beter luisteren naar wat je lichaam nodig heeft. En laten we eerlijk zijn: hoe meer we hierover praten, hoe minder taboe er blijft bestaan rondom menstruatie en vrouwenlichamen. Win-win, toch?