Geboren tussen 1980 en 2000, oftewel de millenials. We worden ook wel generatie Y of de nexters genoemd. We zijn opgegroeid in een periode van technische ontwikkelingen. Ons leven draait om deze techniek en 9 van de 10 werkzaamheden kunnen we niet uitvoeren zonder deze techniek. Wij zijn de generatie van de hoogopgeleiden, degene die iets willen bereiken in het leven. Maar ook de generatie die snel verveeld is en niet snel tevreden, waardoor de kans op een bore-out bestaat.

millennials-ontevreden-werk-femfem

Bore-out

Het woord ‘burn-out‘ is bij ons allemaal bekend, maar het woord ‘bore-out’ waarschijnlijk niet of minder. Maar waarschijnlijk kun je wel een gokje wagen wat het betekent. Millennials zijn ontzettend ambitieus, maar mede hierdoor ook snel verveeld of niet tevreden. Dit fenomeen komt het meeste voor omtrent werkgerelateerde zaken. We worden niet meer uitgedaagd of onze werkzaamheden voldoen niet aan onze verwachtingen waardoor we ons snel gaan vervelen met als gevolg dat we niet tevreden zijn over ons werk. Volgens Simon Sinek bestaan er vier redenen waarom de generatie van de millennials vaak niet tevreden is op de werkvloer die hij in onderstaande video uitlegt. Wij hebben de puntjes nog even voor je uitgelicht.

1. Opvoeding

Wanneer ik verhalen van vroeger hoor, realiseer ik me dat het er tegenwoordig heel anders aan toe gaat. In de klaslokalen werd je geslagen met een liniaal wanneer je niet luisterde, thuis kreeg je een draai om je oren wanneer je niet luisterde en meehelpen in het huishouden was de normaalste zaak van de wereld. Ik zeg niet dat het een beter is dan het ander. Maar feit is wel dat wij millennials zijn opgevoed alsof we de prinsen en prinsessen van de aarde waren en dat ben ik met Simon Sinek eens. Hij zegt dat ons regelmatig werd verteld dat we speciaal waren en dat we alles konden bereiken wat we wilden. Qua opleiding konden we alles kiezen wat we maar wilden en de wereld lag voor onze voeten. Wanneer we vervolgens de ‘grote-mensen-wereld’ in stapten, werden we geconfronteerd met het feit dat niet alles alleen om ons draaide en dat we helemaal niet zo speciaal zijn. We moeten hard werken om iets te realiseren, je krijgt niet volledige aandacht, want dit wordt verdeeld onder alle collega’s en we staan niet meer centraal.

2. Technologie

Als tweede punt haalt Simon Sinek de technologie aan. We groeien op in een wereld van Facebook en Instagram. Werelden die er perfect lijken uit te zien en wat ons zelfvertrouwen aantast. We zijn er goed in om te laten zien dat het leven geweldig is, zelfs wanneer je vanbinnen kampt met een depressie. We weten allemaal dat we blij worden wanneer we een berichtje krijgen en dat we ons alleen voelen wanneer we de hele dag geen berichtjes krijgen. Daarom tellen we ook onze likes en kijken we terug of onze Instagram wel net zo snel blijft groeien als voorheen; het geeft ons een goed gevoel. Simon stelt dat er dopamine vrijkomt, net als wanneer we roken, drinken of gokken. Kortom, Social Media is ontzettend verslavend. Elke like op Facebook zorgt ervoor dat we dopamine aanmaken. En dit begint al in de puberteit, waar we extra gevoelig zijn om verslaafd te raken aan een dopamine kick. In deze periode van ons leven zijn we continu op zoek naar goedkeuring van anderen. We willen leuk gevonden worden en dit brengt veel stress met zich mee. Maar in het geval van Social Media stappen we bij stress voor goedkeuring van anderen niet naar de personen toe, maar kruipen we achter onze laptop om meer likes te verzamelen en ons leven te idealiseren. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dan ook dat je een grotere kans hebt op een depressie wanneer je meer tijd op Social Media doorbrengt. Wanneer het eerste wat je doet is het checken van je telefoon wanneer je wakker wordt, nog voordat je je partner goedemorgen wenst, dan ben je verslaafd. En een verslaving, in welke vorm dan ook, zorgt ervoor dat je ongelukkiger wordt.

In het geval van Social Media stappen we bij stress voor goedkeuring van anderen niet naar de personen toe, maar kruipen we achter onze laptop om meer likes te verzamelen

3. Geduld

We hoeven nergens meer op te wachten. Wil jij een serie kijken? Dan ga je bingewatchen, je hoeft niet eens meer te wachten tot de volgende aflevering. Wil je iets kopen? Dan ga je naar bol.com en je besteld het. Wil je daten? Swipe naar rechts en je hebt een date. Alles wat je wilt kun je binnen no-time hebben, behalve tevredenheid op werk en in een relatie. Daar is geen app voor. Dit zijn langzame processen. Maar omdat we alles kunnen hebben dat we willen, zijn we dit niet meer gewend, waardoor we snel ontevreden zijn. Personen die na een half jaar met een studie te stoppen, omdat ze geen impact maken. We moeten leren om geduld te hebben, we moeten leren dat ons niet alles aan komt waaien of dat we alles maar kunnen hebben zoals wij dat willen. Sommige processen hebben nu eenmaal tijd nodig. Net zoals de tevredenheid op je werk.

4. Omgeving

Millennials leven in een omgeving waar niet wordt gekeken naar de lange termijn. De prestaties in een jaar zijn belangrijker dan de prestaties over heel je leven, waar nummers belangrijker zijn dan de personen zelf. En dit helpt niet om zelfvertrouwen op te bouwen. De winst is vele malen belangrijker dan de werknemers. Wanneer de werknemers op de eerste plaats gezet zouden worden, kan er gekeken worden naar hoe de werknemers op lange termijn van grote betekenis kunnen zijn. Op het werk krijgen we niet geleerd hoe we meer zelfvertrouwen krijgen of hoe we effectiever kunnen samenwerken. De tekortkomen aan echte goede leiders zorgt ervoor dat millennials zich voelen zoals ze voelen. We krijgen niet meer geleerd hoe we ons werk leuk kunnen vinden, maar we rekenen het wel op onszelf wanneer we bepaalde doelen niet hebben behaald. Doelen die eigenlijk niet in een maand of een jaar te behalen zijn, omdat het een long-term project is. Volgens Sinek is het de taak van werkgevers om erachter te komen hoe ze het zelfvertrouwen van de werknemers kunnen verhogen, hoe ze ervoor kunnen zorgen dat de social skills omhoog gaan.

We krijgen niet meer geleerd hoe we meer zelfvertrouwen kunnen krijgen of hoe we effectiever kunnen samenwerken

Eigenlijk zouden we onze telefoon regelmatig weg moeten leggen of gewoon niet met ons mee moeten nemen. Wanneer we aan het wachten zijn op een meeting, zitten we op onze telefoon. Wanneer we uiteten gaan met vrienden, ligt onze telefoon naast ons op tafel en zodra deze oplicht, zijn we afgeleid en horen we niets meer van het verhaal dat je vriend aan het vertellen is. Wanneer we de telefoon regelmatig thuislaten, kom je ook niet in de verleiding om hierop te kijken. En dat is waar de echte ideeën ontstaan en gesprekken ontstaan.

Zorg dat je met plezier naar je werk gaat, accepteer dat sommige dingen tijd nodig hebben en eindig je werkdag positief.