Nog maar weinig mensen zijn bekend met de tegenhanger van de burn-out: de bore-out. Je bent in dit geval niet overprikkeld, maar juist onderprikkeld. Te weinig uitdaging kan ervoor zorgen dat de verveling toeslaat en je geen doel meer voor ogen hebt. Wat voor gevolgen heeft het nou als we alleen nog maar op automatische piloot staan?

@driiippyy VSCO
@driiippyy VSCO

Wat is een bore-out

Waar een burn-out veroorzaakt wordt door te veel stress, drukte en pressure, komt een bore-out voort uit juist te weinig uitdaging. Mensen met een bore-out presteren onder hun eigen kunnen waardoor ze als het ware op automatische piloot komen te staan. Hoe fijn het ook klinkt om vrijwel geen stress te ervaren, je zal stress altijd nodig hebben om alert te blijven. Wanneer alles te makkelijk is en je niet meer wordt uitgedaagd, kan je een bore-out krijgen. Dit kan niet alleen voorkomen op de werkvloer maar ook in je privéleven. Ook thuis kan je verveeld raken door bijvoorbeeld te weinig sociale activiteiten, excitement en nieuwe dingen.

Is een burn-out het gevolg?

Voorzitter van het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out Theo Immers legt uit dat een burn-out het gevolg kan zijn van een bore-out. Wanneer je te lang geen stress ervaart, kan je juist gestrest raken over het feit dat je geen stress voelt. Omdat je geen weg uit de verveling ziet, kan je gestrest raken en kan je bore-out omslaan in een burn-out. Ondanks dat je met een bore-out niet per se thuis komt te zitten, kan dat wel zo zijn wanneer je een burn-out krijgt als gevolg. Toch is het volgens Immers moeilijk om snel uit een bore-out te komen: ‘Je neemt geen andere baan, want dat brengt risico met zich mee, of je wilt genoeg tijd overhouden om voor de kinderen te zorgen. Zo verleg je steeds je grenzen en blijf je in de verveling hangen. Totdat deze dus omslaat.’

Voorkomen is beter dan genezen

Omdat een bore-out dus gemakkelijk omslaat in een burn-out is het beter om hem te voorkomen dan te genezen. Helaas is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Het herkennen van een bore-out is namelijk niet zo gemakkelijk omdat je steeds de grenzen verlegt. Volgens Immers ben je wanneer je hem ontdekt eigenlijk al te laat. De enige oplossing is volgens Immers om uitdaging te zoeken en niet meer onder je niveau te werken. Je moet het probleem bij de bron aanpakken, wat betekent dat als het probleem bij je werkleven ligt, je het niet oplost door meer uitdaging in je privéleven te zoeken. Pas wanneer je weet waar het probleem ligt, kan je toewerken naar een oplossing.

Lees ook: Een burn-out bij millennials, hoort het erbij?