Voor vele klinkt thuiswerken als hemel op aarde. Je hoeft (zoals de term het al doet vermoeden) je huis niet uit en je bespaart een hoop tijd. Maar ook aan thuiswerken zit een keerzijde. Je voelt je vaker alleen en je kan je werk en privéleven moeilijker scheiden. Vooral dat laatste zorgt voor veel problemen. Te veel stress op het gebied van werk kan voor een burn-out zorgen. Als je thuis werkt is de kans op een burn-out misschien wel groter.

productief thuiswerken FEM FEM

Stress van werk is onvermijdelijk. Het overgrote deel van werkend Nederland heeft dan ook een keer te maken gehad met een vorm van een burn-out. Bij thuiswerken spelen ook vaak andere factoren een rol. Je voelt je geïsoleerd omdat voornamelijk alleen werkt, ook loop je vaker een kans op een promotie mis omdat je baas je letterlijk minder vaak ziet. Toch is thuiswerken niet your worst option. Thuiswerken kan namelijk een verademing zijn, als je het op de juiste manier doet. Wij hebben de tips.

Plan je voordeel

Waarschijnlijk is je agenda bomvol met zakelijke afspraken en deadlines. Probeer tussen die chaos ook eens een pauze in te plannen. Door ook pauzes in je agenda te zetten creëer je voor jezelf een gevoel van rust. Nog een voordeel is het feit dat je geen andere dingen in je pauze kan plannen en je zo écht de rust krijgt die je verdient.

Raak niet teveel afgeleid

We get it, soms is je eigen huis niet de fijnste plek om te werken. Wanneer niemand je in de gaten houdt is het ineens een stuk makkelijker om toch die ene aflevering van Vis a Vis te kijken. Toch blijft het belangrijk om te onthouden dat je écht dat ene project af moet maken. Wanneer je minder werk afkrijgt omdat je afgeleid bent is de kans namelijk groter dat jij straks een burn-out hebt. Het is daarom belangrijk dat je jezelf een beetje in de gaten houdt. Wanneer je doorhebt dat je afgeleid bent, kan je proberen om je gedachtes weer terug te brengen. Daarom ook de vorige tip, als je meer pauzes neemt raak je ook minder afgeleid als je wél moet werken. Ben je vaak afgeleid? Misschien is het wel een bore-out.

josefa-ndiaz-IzmdWT2lW5Q-unsplash

Ga douchen

Totaal begrijpelijk, waarom zou je douchen? Je bent toch thuis? Als je al moeite hebt met het scheiden van je werk en je privéleven is dit niet bepaald een power move. Door je niet klaar te maken voor de dag hebben je hersenen niet helemaal door dat je ook echt aan het werk bent. Doe je kleine dingen vanaf het moment dat je wekker gaat tot het moment dat je begint met werken? Dan krijgt je brein het gevoel dat je jezelf letterlijk aan het klaarmaken bent voor iets en geef je jezelf een jumpstart voor de dag.

Richt je werkplek in voor succes

Grote kans dat je beter werkt in een opgeruimde kamer dan eentje die dat niet is. Je voelt je nou eenmaal beter in een ruimte waar je dingen in kan herkennen. Maar opruimen is de eerste stap. Woon je in een kleiner huis? Probeer dan een ruimte te creëren waar je alleen maar werkt, niks anders. Probeer die ruimte dan ook zoveel mogelijk in te richten voor het werk dat je doet. Print je dagelijks dingen uit? Zorg dan voor een printer thuis!

Ga naar buiten

Last but not least, je moet echt naar buiten. We weten dat thuiswerken super chill is, maar om isolatie te voorkomen moet je er echt aan geloven. Probeer een cursus of spreek wekelijks af met je vriendinnen. We zijn sinds onze schooltijd gewend om de dag door te komen met anderen. Als je je sociale contacten voor een lange tijd niet onderhoud kan je dit misschien gaan afreageren op je partner of op jezelf. En dan heb je een heel ander probleem.

Natuurlijk hoeft niet alles perfect, laat ook een beetje los. Mensen met een zesjesmentaliteit zijn vaker succesvol. Waarom? Dat lees je hier.