Naar de sportschool gaan blijft altijd een dingetje. Je moet je omkleden, al je spullen verzamelen, op die fiets stappen en daadwerkelijk gaan sporten. Sommige mensen worden alleen al moe als ze hieraan denken. Ze hebben een hekel aan sporten (maar het blijkt wel dat je slimmer bent). Voor iedereen die niet de motivatie kan vinden om naar de sportschool te gaan of voor de mensen die wel gaan, maar niet van hun laatste vetrolletjes afkomen zijn hier dé tips die zorgen voor goede buikspieren.

thuis buikspieren FEMFEM

Verschillende groepen

Bij het doen van buikspieren denken sommige mensen dat je met een bepaalde oefening alle spiergroepen in je buik aanpakt. Dit is helaas niet het geval, je buik bestaat uit drie verschillende groepen die je met allerlei verschillende oefeningen aanpakt voor het beste resultaat. De spiergroepen waaruit je buik bestaat zijn: spieren aan de zijkant, onderste buikspieren en je bovenste buikspieren.

In het midden

De middelste buikspieren zijn de belangrijkste, als je deze niet aanpakt zul je vrijwel geen resultaat zien. Deze oefeningen zijn perfect voor thuis, je kunt het op je eigen tempo doen en hebt geen apparatuur nodig.

Crunch: De buikspieroefening zoals iedereen hem kent. Voor deze oefening moet je liggen op je rug en je knieën gebogen houden. Je handen kunnen tijdens deze oefening gekruist op de borst liggen, achter je hoofd of liggend naast je heupen. Nu is het simpelweg een kwestie van buikspieren aanspannen en omhoog komen met je schouders en hoofd.

Sit-up: De sit-up is vergelijkbaar met de crunch, maar bij deze oefening kom je met je hele bovenlichaam omhoog en dit houd je ongeveer 1 seconde vast. Na deze seconde laat je het bovenlichaam rustig terugzakken naar de grond en zodra de schouders de grond aanraken begint de oefening opnieuw.

V-up: Deze oefening is voor de middelste spiergroep, maar ook de onderste spiergroep wordt hierbij gebruikt. Doe je deze oefening voor het eerst? Doe dan vooral rustig aan, het is belangrijker dan je de oefening goed uitvoert dan dat je het snel uitvoert. Het zal je niet verbazen, maar ook hier moet je op je rug liggen. Toch is ook deze oefening net een tikkeltje anders, alleen je billen mogen namelijk de grond raken en je rug en benen hangen net iets boven de grond. Druk je knieën naar de borst en andersom, dit zodat zowel je rug als benen de grond niet raken.

De zijkant

Vaak wordt de zijkant van je buik al meegenomen tijdens verschillende workouts, maar voor het beste resultaat is het erg goed om ook deze spiergroep mee te pakken tijdens je buikspier oefeningen.

Criss CrossDit is meteen een lastige oefening, want het draait hier volledig om het vinden van de juiste balans. Zoals de naam al aangeeft, wissel je hier steeds van kant. Voor deze oefening moet je op je rug liggen en je knieën naar je borst brengen, tot ongeveer halverwege. Hierbij houdt je het ene been gestrekt en de ander buig je, dit wissel je continue af zodat je allebei de kanten aanpakt. Je handen houd je bij deze oefeningen achter je hoofd.

Zijwaartse crunches: De buikspier-oefening die vrijwel iedereen kent, een variant op de ‘gewone’ crunches. Ook hier moet je op je rug liggen met je knieën gebogen, maar in plaatst van recht omhoog te komen ga je nu zijwaarts omhoog. Je gaat namelijk met je rechterborst naar je linker knie en andersom. Voer je oefening niet te snel uit, een langzamere beweging zorgt voor een beter resultaat.

De onderkant

Helaas kun je geen vet verbranden met buikspieroefeningen, maar je zorgt er wel voor dat je buikspieren duidelijker zichtbaar worden. Door het doen van deze oefeningen zorg je ervoor dat je ‘lijnen’ creëert.

Knee raises: Deze oefening kan toch wel het beste in de sportschool gedaan worden, hier heb je veel ruimte en de juiste apparatuur. Toch kan het ook thuis, bijvoorbeeld aan de deur of een klimrek. Het is simpelweg hangen en jezelf optrekken, met je knieën naar je borst.

Pulse up: Deze oefening wordt gezien als een echte buikspier-killer, het daarom ook het beste om deze aan het eind van je training te doen. Je raakt namelijk nogal uitgeput. Ook deze oefening begin je om je rug en je legt je handen onder je billen of naast je lichaam. Je knieën blijven dit keer niet op de grond, maar strek je recht de lucht in. Bij deze oefening is het belangrijk je benen zo hoog mogelijk te laten komen en dat dor je door  je billen en heupen zo’n 15 cm van de grond de ‘duwen’.

Lees ook:

Afvallen was nog nooit zo makkelijk, boost je stofwisseling.