fem fem 55

Dit kun je beter niet vragen aan het einde van een sollicitatiegesprek

Career11 nov 2023, 12:45 doorAurora Ferrari
Je bent door je sollicitatiegesprek heen: je hebt relevante voorbeelden uit je ervaring tevoorschijn gehaald, jezelf verkocht als de perfecte werknemer, en zo begint het gesprek zich af te ronden. Toch kan het nog steeds bergafwaarts gaan wanneer jou de vraag wordt gesteld of je nog vragen hebt. Dan kan je deze vragen beter niet stellen aan het einde van een sollicitatiegesprek.
fem fem 55
Bron: Emily in Paris

1. Wat zoeken jullie in een kandidaat/hoe kan ik indruk op jullie maken?

Deze vraag is vaak te vinden op een website wanneer je zoekt naar 'vragen tijdens een sollicitatiegesprek '. Je (hopelijk) toekomstige werkgevers hebben waarschijnlijk met meerdere kandidaten gesproken, dus ze hebben de bekende standaardvragen keer op keer gehoord. Er is niets mis met deze vraag, formuleer 'm alleen anders. Denk bijvoorbeeld aan: "Eén van de genoemde verantwoordelijkheden was het opbouwen van relaties. Zouden jullie zeggen dat dit het belangrijkste aspect is voor deze functie en iets waar ik me in het bijzonder op zou moeten concentreren?".
Op deze manier formuleer je dezelfde vraag, maar dan anders. Je laat zien dat jij je hebt ingelezen, naar hun hebt geluisterd en werkelijk geïnteresseerd bent in deze baan en functie. Het antwoord zal dus uiteindelijk hetzelfde zijn, maar door het anders te interpreteren, zal je op een positievere manier overkomen.

2. Kan ik thuiswerken?

Klopt, sinds de pandemie is de zakenwereld dramatisch veranderd, maar het stellen van deze vraag kan je kansen op succes beperken door de suggestie te wekken dat je 'geen zin hebt' in kantoorwerk. Mocht het bedrijf het nooit over thuiswerken hebben gehad, begin er dan ook niet zelf over. Hadden ze de mogelijkheid gehad, dan had je dat tijdens je sollicitatie echt wel te horen gekregen.

3. Wat kan jullie bedrijf mij bieden?

Tuurlijk snappen we dat je als potentiële werknemer benieuwd bent naar eventuele arbeidsvoorwaarden. Maar door de toon van de vraag kan het overkomen alsof jij je niet hebt ingelezen in het bedrijf en de functie. Stel de vraag anders door bijvoorbeeld te vragen op welk bedrijfsbeleid zij het meest trots op zijn. Op deze manier krijg je een goed beeld van het soort voordelen die aangeboden worden, terwijl je nog steeds oprecht geïnteresseerd overkomt.

4. Waarom zou ik voor jullie gaan werken?

Allereerst, waarom zou je deze vraag stellen? Onthoud dat jij degene bent die de baan wil. Jij bent diegene die wordt geïnterviewd, niet andersom. Het klopt inderdaad dat jij jezelf als potentiële werknemer niet moet laten kleineren, maar de vraag stellen waarom jij voor hun zou moeten werken, komt alleen maar raar over.

5. Hoe laat ben ik elke dag klaar?

Je doel in een sollicitatiegesprek is om over te komen als een enthousiaste en betrokken teamspeler, iets wat vooral in de beginfase belangrijk is. Daarom is het vragen naar tot hoe laat je zal werken, niet handig. Daarnaast kan dit je makkelijk zelf invullen bij een functie of flexibiliteit een must is of niet.