2 1

Een conch piercing laten zetten: dit is wat je erover moet weten

Looks18 sep 2023, 12:31 doorRoos Hooijer
Ben je op zoek naar een nieuwe manier om je oren te versieren? Dan is een conch piercing één van de opties. Maar wat is dit eigenlijk voor piercing ? En hoe werkt het piercen en verzorgen eigenlijk? Wij praten je bij.
2 1

Conch piercing

Een conch piercing is een type oorpiercing waarbij het kraakbeen van de binnenkant van je oorschelp wordt doorboord. Het gebied dat gepiercet wordt, staat bekend als de 'concha', dat is dan ook waar de naam conch piercing vandaan komt. De conch piercing is anders dan een helix piercing die hoger in de oorschelp wordt geplaatst. Een conch piercing kan op verschillende manieren worden geplaatst, afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur.

Verschillende soorten conch piercings

Nu we weten wat een conch piercing is, is het tijd om te kijken naar de verschillende opties die je hebt. Je kunt kiezen voor een inner conch piercing, waarbij het sieraad aan de binnenkant van je oor zichtbaar is. Een andere optie is een outer conch piercing, waarbij het sieraad aan de buitenkant van je oor zichtbaar is.
Daarnaast kun je ook een double conch piercing overwegen, waarbij meerdere gaatjes in de concha worden geplaatst.

Hoe duur is een conch piercing?

De kosten van een conch piercing hangen af van een aantal factoren. Zo heeft het te maken met het type piercing dat je kiest, maar ook kunnen de prijzen verschillen per piercingshop. Over het algemeen liggen de prijzen voor een conch piercing tussen de €30,- en €80,-. Het is altijd verstandig om bij verschillende tattooshops te informeren naar hun prijzen en ervaring met het zetten van oorpiercings. En nog belangrijker: je moet een goed gevoel hebben bij de shop waar jij de piercing wil laten zetten.

Hoe werkt het zetten van een conch piercing?

Voordat je enthousiast naar de piercingshop rent, is het belangrijk om je te verdiepen in het proces van het piercen. Het is belangrijk om te weten dat dit soort piercings door een ervaren professional moeten worden geplaatst. Dit minimaliseert eventuele risico's en zorgt voor een succesvolle genezing.
Bij het zetten van een conch piercing zal de piercer eerst je oor grondig reinigen en markeren waar de piercing komt te zitten. Vervolgens wordt er met behulp van een steriele naald door het kraakbeen geprikt. Daarna plaatst de piercer de piercing (die jij van tevoren uit hebt gekozen) in de nieuwe opening en maakt alles schoon om infecties te voorkomen. Krijg jij het nu al benauwd en ben je bang voor enorme pijn ? We get you. Toch wordt het zetten van een conch piercing over het algemeen niet bestempelt als 'pijnlijk', maar eerder als een ongemakkelijk gevoel.

Hoe werkt de nazorg van een conch piercing?

Oké, nu heb je die o zo geweldige conch piercing laten zetten, maar hoe zorg je dat het goed geneest? Nazorg is mega belangrijk om infecties en complicaties te voorkomen. Houd je dus vooral aan deze tips voor het zetten van de piercing:
  • Reinig regelmatig je nieuwe piercing met een zeezoutoplossing of een door de piercer aanbevolen desinfecterend middel.
  • Vermijd het aanraken van de piercing met vieze handen en draai niet aan het sieraad.
  • Draag tijdens de genezingsperiode geen strakke accessoires op je oor of haarproducten die in contact komen met de piercing.
  • Vermijd zwemmen in chloorwater of andere vormen van water waar bacteriën kunnen gedijen.
  • Houd je oor schoon en droog na het douchen of baden.

Risico's van een conch piercing

Hoewel het over het algemeen niet vaak voorkomt, en de aftercare hier enorm aan bijdraagt, kleven er altijd risico's aan het zetten van een conch piercing. Enkele mogelijke risico's zijn:
  • Infectie: dit kan optreden als gevolg van onjuiste nazorg of blootstelling aan bacteriën.
  • Keloidvorming (vorming van litteken weefsel): sommige mensen hebben een genetische aanleg voor het ontwikkelen van littekenweefsel na een piercing.
  • Pijn en zwelling: in de eerste dagen na het zetten van de piercing kan er wat pijn en zwelling optreden, maar dit zou geleidelijk moeten verminderen.
Merk je tijdens het genezingsproces dat iets niet gaat zoals het hoort, zoals extreme pijn, pusvorming of roodheid die niet afneemt, raadpleeg dan altijd een professional om mogelijke complicaties te voorkomen.