screenshot 2021 04 20 143430

Good to know: 5 tips voor het laten zetten van een oorpiercing

Looks20 apr 2021, 14:33 doorSanne Hesseling
Of het nou je eerste of je tiende is: het laten zetten van een piercing is altijd spannend. Er zijn dan ook heel wat dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je de piercingshop binnenstapt. Hier zijn 5 tips voor het laten zetten van een oorpiercing!
6a804b78ea5f413fdd7e697a6a7cfbde
@Aleksys Pinterest

1. Schieten versus piercen

Voordat je een afspraak maakt om een oorpiercing te laten zetten, is het belangrijk om even na te gaan of je het gaatje wil laten schieten of piercen. Voor piercings die niet in het kraakbeen worden gezet, zoals een gaatje in de oorlel, kan je bij de meeste juweliers terecht. Daar worden de gaatjes door middel van een machientje, genaamd een pistool, in je oren geprikt. Wanneer je wel een piercing in het kraakbeen wil, zal je een afspraak moeten maken bij een piercingsstudio. Het gaatje zal hier worden gepiercet met een naald. Wanneer je zo'n gaatje laat schieten, kan je kraakbeen namelijk worden beschadigd. Het is veiliger om het gaatje met behulp van een naald door het oor te laten prikken. Sommige mensen kiezen er ook voor om oorlelgaatjes te laten piercen, omdat de kans op infecties kleiner is dan wanneer je ze bij een juwelier laat schieten.

2. Doe inspiratie op

De kans is groot dat je al weet op welke plek je de oorpiercing wil hebben. Toch is het goed om nog even inspiratie op te doen. Hoe klein een oor misschien ook is, er zijn ontzettend veel verschillende soorten oorpiercings die je kan nemen. Denk daarom van tevoren goed na over welke piercing je mooi vindt!
ooo
@LuarSunshine Weheartit

3. Sta stil bij je pijngrens

Ondanks dat oorpiercings populair zijn omdat ze weinig pijn doen, is het belangrijk om nog even stil te staan bij je persoonlijke pijngrens. Als je een lage pijngrens hebt, is het handig om je van te voren te laten informeren over welke oorpiercings het minste en het meeste pijn doen. Over het algemeen doen piercings op plekken waar het kraakbeen dikker en zenuwdichter is meer pijn dan op plekken waar het kraakbeen dun is. Een daith, toren en schelp piercing kan je beter overslaan als je slecht tegen pijn kan.

4. Houd rekening met risico's

Wanneer je een oorpiercing wil laten zetten, moet je rekening houden met eventuele gezondheidsrisico's die er voor jou bij komen kijken. Hoewel oorpiercings vaak weinig pijn doen en er weinig risico's aan vastzitten, is het zetten van een oorpiercing niet voor iedereen aan te raden. Wanneer je door een ziekte een lage afweer hebt of bepaalde medicijnen slikt, kan het genezingsproces van de piercing verhinderd worden. Als je twijfelt, kan je het beste advies vragen aan je huisarts. Piercings worden onder andere afgeraden bij zwangerschap, diabetes en op plekken waar de huid geïrriteerd is . Better safe than sorry !

5. Doe research naar piercingshops

Wanneer je zeker weet wat je wil, is het tijd om op zoek te gaan naar een piercingshop die jou kan helpen. Loop niet zomaar de eerste piercingshop die je tegenkomt binnen, maar doe eerst wat research. Vraag naar ervaringen van vrienden die al piercings hebben of lees recensies op het internet. Niet alleen moet je je comfortabel voelen bij de persoon die de piercing zet, ook moet de hygiëne op orde zijn. Kies daarom altijd een shop met een vergunning van de GGD. Deze vergunning krijgen ze door schoon en steriel te werken. Research is belangrijk!
Nieuwsgierig welke piercingplek het meeste pijn doet? Lees het hier!