Sommige mensen voelen nou eenmaal alles aan. Heb jij wel eens gedatet met een hoogsensitief persoon? Deze lieve personen zullen je altijd helpen, omdat ze voelen wanneer het niet goed gaat met jou. Alleen betalen zij hier zelf soms de prijs voor. Wij vertellen je graag hoe je date in elkaar zit, zodat je wat beter snapt waar zijn gedrag vandaan komt. Hij is namelijk zeker niet de enige die dit heeft.

Date met hoogsensitief persoon FEM FEM

Hoogsensitief

Hooggevoeligheid is een steeds meer erkende eigenschap aan het worden en en een hele hoop mensen hebben het. Hoewel het meer een karaktereigenschap is en beslist geen(!) zwakte, zijn bepaalde dingen wel handig om te weten. Dit komt omdat sommige dingen lastig te begrijpen zijn als je hier nooit mee te maken hebt gehad.

Normale dingen zijn al overweldigend

Je zult het misschien niet altijd begrijpen, maar door ‘normale’ dingen raakt je date al snel overprikkeld. Alles wat er op een dag gebeurt, zuigt hij op als een spons, waardoor zijn hoofd snel vol zit. Zijn zintuigen werken veel sterker dan bij andere mensen, waardoor alles ook harder binnenkomt. Dus is er ergens veel geluid? Dan zal hij daar heel sterk op reageren. Maar ook als er ergens een nare sfeer hangt, beleeft hij dit heel intens en zal hij hier niet goed tegen kunnen. Een nare opmerking van iemand zal dan ook tien keer harder binnenkomen. Pas daarmee op en laat hem ergens tot rust komen als hij overprikkeld is, dus ook als dit niet thuis is.

Hij is sneller moe

Een simpele dag is voor hem al behoorlijk intensief. Door de vele prikkels en sferen die intens binnenkomen, raken we sneller moe. Dus hij zal op een feestje misschien eerder naar huis gaan, omdat dit hem veel energie kost. Dit betekent niet dat hij het niet gezellig heeft met jou, maar zijn batterij is simpelweg leeg. En gelukkig is iedereen weleens moe, maar je moet begrijpen dat dit voor hem nog erger is. Heb hier respect voor en geef hem zijn rust.

Hij heeft veel tijd voor zichzelf nodig

Net zoals introverte personen hebben hoogsensitieve personen veel meer me-time nodig dan jij. Het leven in de buitenwereld kost hem veel meer energie dan bij jou en een simpel praatje met iemand kan hem al helemaal leegzuigen. Gewoon omdat hij alle energieën aanvoelt wat een betreffend persoon uitzendt. Dus geef hem wat tijd voor zichzelf, ook al wil je graag bij hem zijn. Het is niet persoonlijk bedoeld en wanneer hij zich beter voelt, zal hij weer alle tijd en energie voor jou hebben.

Als hij honger heeft, is hij niet te genieten

Hij ervaart alles intenser en zijn lichaam heeft echt energie nodig. Het klinkt misschien gek, maar als hij honger heeft, staat zijn hele lichaam uitgeschakeld en kan hij even niks. Als hij eenmaal weer gegeten heeft, zal hij weer helemaal tot zijn recht komen. Het is dus niet vervelend bedoeld als hij chagrijnig doet wanneer het eten nog niet klaar is, maar bij hem werkt het heel anders als hij honger heeft dan bij jou. Probeer je in hem in te leven en je zult begrijpen dat hij het niet vervelend bedoelt.

Ze raken zichzelf soms snel kwijt in deze wereld

Hoogsenstieve personen zorgen heel graag voor alles en iedereen om zich heen. Wanneer ze voelen dat het niet goed gaat, zullen ze dit zich aantrekken en helpen ze je graag om je beter te voelen. Hierdoor vragen heel veel mensen ook om hulp aan hem als het niet goed gaat, omdat hij er altijd voor iedereen is. Hij rent constant achter iedereens verwachtingen aan, maar hierdoor vergeet hij aan zichzelf te denken. Vraag af en toe eens hoe het met hem gaat en help hem als het niet goed gaat. Hij zal dat enorm waarderen en ook laten merken. Hij doet namelijk ook alles voor jou!

Ben jij juist degene die hooggevoelig is? Zo koester je deze eigenschap in plaats van je hiertegen te verzetten.