Ook al we weten dat het niet heel gezond kan zijn doen we het toch. We vinden het geen probleem om een hele dag te wachten totdat we vervolgens een lekkere maaltijd naar binnen kunnen werken. Eten is nou eenmaal lekkerder (en verleidelijker) wanneer je honger hebt. Maar waarom? Wij zochten het voor je uit.

eten honger FEM FEM

Honger is eigenlijk niks meer en niks minder dan een biologisch signaal van je lichaam dat je wat moet eten. Wat veel mensen vergeten is dat er een verschil is tussen honger en trek. Bij trek kan je zin hebben in iets maar gebeurt er weinig als je besluit om niks te eten. Bij honger vaak wel, als je besluit om niet te eten krijg je buikpijn, hoofdpijn, een droge mond of wordt je hangry. Toch vinden we dat met een vooruitzicht op lekker eten geen probleem. Opmerkelijk, als we kijken naar het feit dat onze hersenen niet eens doorhebben wat het verschil is tussen trek en honger.

Waarom honger hebben (soms) goed voelt

Maar het is niet allemaal negatief, als we lang honger hebben kan het zelfs zo zijn dat we ons eten beter proeven. Waarom? Door het wachten met eten volg je eigenlijk twee soorten diëten. Bij een keto dieet en een intermittent fasting dieet eet je expres niks. Bij deze twee diëten geven mensen aan dat ze zich een stuk energieker voelen en dat ze alles veel duidelijker ervaren. En doordat we deze dingen ervaren proeven we de smaken een stuk meer wanneer we daadwerkelijk eten. Voor ons lichaam voelt het een beetje alsof we onszelf een beloning geven.

Is het goed voor je?

Ja en nee. Door te wachten met eten luister je naar je lichaam, je wacht tot jij wilt eten en dat is goed. Het is niet goed om te eten omdat het een bepaalde tijd op de klok is. Toch is er een keerzijde aan dit verhaal, als je te lang wacht eet je vaker ongezonde dingen. Daarom is het belangrijk om wel altijd wat mee te hebben, zodat wanneer je echt moet eten je zelf een gezonde snack kan pakken.

Eten zo lekker dat je het nú wilt eten? Kijk is even naar deze Nutella taart.