Veel vrouwen kiezen voor de pil als vorm van anticonceptie, aangezien de pil erg voor de hand ligt. Daarnaast blijft de pil een zeer betrouwbaar anticonceptiemiddel. Maar veel vrouwen raken flink van slag van deze vorm van anticonceptie, hoe komt dit?

Effecten van de pil op ons brein FEM FEM

Oestrogeen en progesteron

Laten we even teruggaan naar de hormonale basics. Bij een vrouw die niet aan de pil is, neemt in de eerste fase van de ovulatiecyclus (de eerste dag van de menstruatie tot de eisprong) de hoeveelheid oestrogeen toe. In de tweede fase (na de eisprong tot de volgende menstruatie) daalt oestrogeen maar stijgt progesteron weer. Deze schommelingen hebben invloed op hoe je je voelt. Oestrogeen maakt namelijk dat je je energiek voelt en openstaat voor nieuwe ervaringen. ”Oestrogeen is kortom de levenslustige flirtpoes onder de hormonen” zoals Sarah Hill vertelt in haar boek: ”Je brein aan de pil.” Progesteron is meer de bankhanger en maakt je hongerig en slaperig. Ofwel: oestrogeen brengt gedrag teweeg dat kan leiden tot een zwangerschap, progesteron zorgt voor passend gedrag mocht je inderdaad zwanger zijn geworden. Tja…zo blijkt maar weer, de natuur wil maar 1 ding: voortplanting!

Wat doet de pil

Wat de anticonceptie-pil doet is deze hormoonspiegel constant houden. Dit zorgt ervoor dat de pieken en dalen in oestrogeen en progesteron uit blijven. Hierdoor vind je alles ‘mwah’ en ‘wel oke’ en kan je vlak worden als persoon. De echte highs en lows worden namelijk niet echt meer gevoeld. Naast dat je vlak kan worden als persoon kun je ook depressief worden van de pil.

Een rare stressrespons

Vrouwen die de pil slikken hebben een stuk minder van het stresshormoon cortisol in hun bloed na een stressvolle situatie. Super, zou je denken. Maar dat blijkt helaas niet zo relaxed te zijn. Cortisol zorgt er namelijk voor dat je bepaalde gebeurtenissen als betekenisvol ziet. Zodra dit niet gebeurd, kunnen er problemen ontstaan met leren en je geheugen. Je onthoud iets namelijk minder snel als iets geen indruk maakt. Kortom: Zit je al een langere periode aan de pil en herken je deze dingen? Stop dan een tijdje met de pil en geef je lichaam de tijd om even te wennen aan zijn natuurlijke staat van zijn. Hopelijk voel je je hierdoor snel beter en no worries, er zijn genoeg anderen manieren om een zwangerschap te voorkomen zonder deze ellendige hormonen.

Lees ook: Stoppen met de pil? Dit zijn de voor- en nadelen