Je eenzaam voelen is nooit leuk. Dit gevoel gaat vaak gepaard met het gevoel dat jij je niet gehoord voelt en terughoudendheid. Als je deze gevoelens ervaart in een relatie kan dat misschien nog wat harder aankomen. Je lief hoort immers diegene te zijn waar je alles mee kan delen. Toch kan het in een relatie waar jullie toegewijd aan elkaar zijn soms nog voorkomen. Het klinkt misschien gek, maar je van tijd tot tijd eenzaam voelen in je relatie hoort erbij.

eenzaam relatie boost FEM FEM

Eenzaam in je relatie

Eenzaamheid betekend niet dat jij je partner fysiek niet dichtbij je hebt. Soms zit hij of zij naast je en voel jij je alsnog eenzaam. Dit kan komen omdat jij en je lief een bepaald onderwerp aan het vermijden zijn. Ook kan het zijn dat jullie samen zijn maar simpelweg geen tijd hebben voor elkaar door werk of jullie kind(eren). Let’s be real: er kunnen honderden redenen zijn waarom jij je eenzaam voelt. Het belangrijkste is dat je beseft dat je het tij nog kan keren.

Bepaal de aard van je gevoelens

Waar komt je eenzaamheid vandaan? Komt dat voort uit je relatie of is het meer een ding van jezelf.  Als jij je eenzaam voelt is het handig om te praten met je partner. Ook al lijkt het alsof jullie elkaar door en door kennen, jullie hebben allebei een eigen gedachtegang. Daarom is het voor alle stelletjes een goed idee om van tijd tot tijd een goed gesprek te hebben over de stand van zaken. Waarom? Voelt een zich eenzaam, dan is er een grote kans dat de ander zich ook eenzaam voelt. Als dit het geval is betekend het dat de eenzaamheid echt voortkomt uit je relatie en niet uit jezelf. Denk na over je gevoelens. Wanneer begonnen deze gevoelens op te komen? Voelen jullie je eenzamer als jullie samen zijn? Al deze antwoorden bepalen de ernst van het probleem en hoe jullie beide in deze relatie staan. Eenzaamheid is in ieder geval een teken dat iets niet helemaal lekker loopt. Het kan ook betekenen dat jullie uit elkaar zijn gegroeid.

Zo kom je van eenzaamheid af

Communicatie in een relatie is de sleutel tot succes, echt waar. Maar hoe communiceer je op de juiste manier? Wij raden het je aan om eerst zelf te bepalen wat je voelt. Snap jij niet wat je voelt? Dan snapt je partner dat ook niet. Als je ruzie wilt voorkomen is het belangrijk om je partner niet het gevoel te geven dat je aan het oordelen bent. Denk na over het leven van je partner. Wordt hij of zij misschien overbelast? Dan kan het zijn dat je partner er niet helemaal voor je kan zijn. Probeer ook te luisteren naar je partners kant van het verhaal.

Onder de mensen zijn betekend niet dat jij je gelijk minder eenzaam voelt, en dat hoeft ook helemaal niet. Ook al zit je in een relatie, het is belangrijk om comfortabel te zijn met de tijd die je alleen doorbrengt. Loop niet weg voor deze gevoelens maar bedenk bij jezelf waarom je het zo erg vind om je eenzaam te voelen. Zo leer je een stukje van jezelf beter kennen.