Een kater, we kunnen er niet omheen dat we daar soms wel eens last van hebben op onze zaterdag of zondagochtend. Tegenwoordig zijn er allemaal manieren om katers tegen te gaan, denk bijvoorbeeld aan poeders die je slikt als je thuis komt, veel water drinken etc. Ook denken veel mensen dat de volgorde waarin je drinkt uitmaakt. Eerst bier en dan sterke drank? No way. Dat zorgt volgens veel mensen voor een heftige kater. Maar is dat ook zo? Wij zochten het voor je uit!

bron: pinterest
bron: pinterest

In volgorde drinken

“Alle alcohol wordt opgenomen in de bloedbaan,” zegt diëtiste Amy Shapiro. Het gelijktijdig drinken van beide dranken kan dus een serieuze kater veroorzaken, ongeacht de volgorde waarin je ze drinkt. Als je je avond begint met een drankje met een kleiner volume en een hogere alcoholconcentratie (bv. vodka), is de kans groter dat je sneller dronken wordt, omdat het gemakkelijker is om een kleiner volume vloeistof op te drinken. Van vodka wordt je sneller dronken en heb je dus gauw niet meer door dat je eigenlijk erg snel aan het drinken bent. Dit kan de volgende ochtend tot een zware kater leiden. 

Andere dingen die kunnen zorgen voor een kater

Dat jij wakker wordt met een kater terwijl je helemaal niet zo veel hebt gedronken, kan dat ook aan andere factoren liggen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je niets of bijna niets hebt gegeten. “Geen voedsel in je maag hebben, versnelt de absorptie van alcohol door het lichaam,” volgens de Mayo Clinic. Hierdoor word je sneller dronken en kan dit leiden tot een goeie kater. Enne, wist je dat roken ook invloed heeft op je kater? Het gebruik van nicotine tijdens het drinken kan ook de kans op een kater vergroten, en het zelfde geldt ook voor drugs.

Een belangrijk advies

Als je toch van plan bent om je drank te mixen, is Shapiro’s belangrijkste boodschap: “Drink verantwoord.” Dat betekent dat je je moet concentreren op matiging, hydrateren tussen de drankjes door, pak een glas water en houd die drankjes uit elkaar!

Lees ook: 5 dingen die je kunt doen om een kater tegen te gaan voor je gaat slapen