Iedereen die je in de weg staat of iets verkeerds zegt, blaf je af. Je irriteert je zelfs aan je overbuurvrouw die fanatiek zit te tikken op haar toetsenbord, terwijl je dit normaal niet eens hoort. Hier kan maar één oorzaak voor zijn: je hebt honger. Maar waarom worden we zo ontzettend prikkelbaar van een rommelende maag?

waarom-hangry-becel-femfem

“Laat me met rust, ik ben hangry”

Als je nog niet bekend was met het begrip, kun je er na het lezen van dit artikel gebruik van gaan maken. Graag gedaan. Want waarschijnlijk is het gevoel dat ik nu ga omschrijven heel herkenbaar, maar had je er gewoon nog nooit een naam aan gegeven.

Je zit achter je laptop en probeert je te concentreren op die ene belangrijke taak. Maar het enige waar je aan kunt denken is: eten. Alles lijkt te mislukken en je humeur is ineens van standje 80 gezakt naar standje -10. Ja, je bent hangry. En ja, dit is echt een ding.

Waar komt dit vandaan?

Gelukkig, je stelt je niet aan. Want wanneer we honger hebben, glipt er nu eenmaal sneller een bitchy opmerking uit. Het is logisch dat jij begint te knorren, wanneer je maag dit ook doet. Je moet je lichaam zien als een motor, die brandstof nodig heeft. Voor ons is die brandstof geen benzine, maar voedsel (thank god). Vooral je glucoseniveau speelt hierbij een grote rol. Wanneer je lang niets meer hebt gegeten, daalt je glucoseniveau en dit heeft tot gevolg dat je vermoeid raakt, sneller afgeleid bent en dat je je emoties minder goed onder controle kunt houden. Ook is het mogelijk dat je lichaam reageert op je lage bloedsuikergehalte door meer adrenaline aan te maken om je organen een boost te kunnen geven. Maar deze extra adrenaline zorgt er dus ook weer voor dat je sneller geïrriteerd raakt.

I’m sorry for what I said when I was hangry

Nooit meer hangry

We zouden heel kort kunnen zijn over het feit hoe je nooit meer ‘hangry’ wordt, namelijk door te eten. Maar, sommige voedingsmiddelen kun je natuurlijk beter eten dan anderen. Probeer glucosepieken of -dalen te voorkomen. Wanneer je glucosespiegel stabiel is, zul je namelijk minder last hebben van emotionele bevliegingen of bitchy opmerkingen tegen je vriend. Bepaalde voedingsmiddelen zullen je voor een korte tijd energie geven, maar daarna zal langzaam het ‘hangry’ gevoel komen opspelen. Je kunt dus beter voor voedsel gaan dat voedingsstoffen bevat die je echt nodig hebt en die je dus ook voor langere tijd energie geven. Het eten van plantaardige voeding kan hier zeker bij helpen.

Plantaardige voeding tegen een chagrijnige ik

Een tijd geleden heb ik deelgenomen aan de ’30 dagen lang vegan’ challenge, waar ik onwijs veel van heb geleerd. Maar het puntje dat me het meeste is bijgebleven, is toch wel dat we ontzettend veel voedingsstoffen binnenkrijgen die we helemaal niet nodig hebben en die dus ook niks voor ons lichaam doen, behalve ervoor zorgen dat we hangry worden (of aankomen). Door vaker te kiezen voor een plantaardige variant, kun je er onder andere voor zorgen dat je die voedingsstoffen binnenkrijgt die je echt nodig hebt én je tegelijkertijd goed bezig bent voor het milieu. Bovendien is het helemaal niet zo moeilijk als dat de meeste mensen denken. Zo kun je bijvoorbeeld super gemakkelijk roomboter vervangen door 100% plantaardige margarine van Becel. Vooral de margarine met kokosolie en amandelolie is super lekker en zorgt voor een extra smeuïge smaak op je broodje! De plantaardige oliën in Becel bevatten van nature Omega 3 en 6, welke het cholesterolgehalte in het bloed op peil houden. Deze goede onverzadigde vetten zijn hiermee goed voor het hart. Daarnaast zorgt het voor een verzadigd gevoel, waardoor je dus minder snel hangry zult zijn.

Ik zeg niet dat iedereen volledig plantaardig moet gaan eten, maar door bepaalde voedingsmiddelen te vervangen door een plantaardige variant, kan dit al veel goeds voor je lichaam doen (en groenteburgers zijn echt heel lekker!). Zo kun je bijvoorbeeld heel gemakkelijk je kikkererwtburger voortaan bakken in vloeibare margarine van Becel. Wanneer je hiernaast een gevarieerd eetpatroon en een gezonde levensstijl hanteert, zullen die hangry periodes verleden tijd zijn (alhoewel je dit dan nog best wel eens als excuus mag gebruiken).

Kijk vooral ook eens naar onze favoriete vegan recepten, die laten zien dat er veel meer mogelijk is met plantaardig eten dan je misschien denkt!